Demokratiet til debat: Flere unge med ikke-vestlig baggrund vil stemme

Flere unge med ikke-vestlig baggrund sætter religiøse regler højere end lovgivning - men samtidig synes flere, at det er vigtigt at stemme.

Andelen af unge københavnere med ikke-vestlig baggrund, der synes, at det er vigtigt at stemme, er stigende.

Det understreger den radikale politiker i Københavns Borgerrepræsentation, Christopher Røhl Andersen. Hans reaktion kommer efter, at TV 2 Lorry søndag fortalte om Københavns Kommunes såkaldte integrationsbarometer. Her fortalte vi, at i gruppen af 18 til 29-årige unge med ikke-vestlig baggrund mener 31 procent, at religiøse regler og "love" kan gå foran dansk lovgivning. Dermed er andelen steget i forhold til året før. Noget, mange anser for bekymrende.

- Det er bekymrende, og det skal vi handle på. Men billedet er mere nuanceret - der er for eksempel en stigende valgdeltagelse blandt unge, siger Christopher Røhl Andersen.

Christophher Røhl Andersen: Det er ekstremt vigtigt, at folkeskolen underviser i demokrati og demokratiske strukturer.
Christophher Røhl Andersen: Det er ekstremt vigtigt, at folkeskolen underviser i demokrati og demokratiske strukturer.
Foto: Radikale Hovedstaden

Han henviser til Københavns Kommunes såkaldte medborgerskabsundersøgelse, der delvist ligger til grund for integrationsbarometeret. I den svarer 92 procent af de unge med ikke-vestlig baggrund, at det er vigtigt at stemme. Året før var tallet på 90 procent. Det er også steget for danske unge og for unge med vestlig baggrund.

Til gengæld falder andelen af ikke-vestlige unge - og andre unge, der finder det vigtigt, at vi har et demokratisk system. For ikke-vestlige unge er demokratistøtten faldet fra 84 procent i 2015 til 79 procent i 2018, mens unge af dansk oprindelse tegner sig for et fald fra 94 til 93 procent.

- Derfor er det ekstremt vigtigt, at man i folkeskolen øger undervisningen i demokrati og demokratisk struktur, og det er i samme forbindelse vigtigt, at man understøtter foreningslivet - herunder de ungdomspolitiske foreninger. Vi har et ansvar som politikere, og det er vigtigt, at vi ikke puster til ilden i en debat, hvor folk kan blive mere ekstreme - både til den ene side og den anden side, siger Christopher Røhl Andersen.

Det er relevant, understreger han, fordi mere end halvdelen af de spurgte unge tilkendegiver, at de føler sig diskrimineret i forskellige sammenhænge.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

Maria Sarko på Amager Strand

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

opholdsforbud på christiania

Christiania lukker sig selv med hegn efter opholdsforbud

Affaldssortering Ballerup skrald skraldespand

Borgere får ikke tømt skraldespand. Men det er der en god grund til, mener kommune

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere