De jubler i Nordhavn: Nysgerrig sæl holder til i Sandkaj

I Nordhavn i København er beboerne særligt opmærksomme, når de kigger ud over Øresund for tiden. En sæl har valgt Sandkaj som tilholdssted.

Beboerne i Århusgadekvarteret, der ligger i Nordhavn, kigger i disse dage ekstra godt efter, når blikket spejder ud over vandet.

quote Vi gik ned til Sandkaj, hvor vi kunne se den med det samme

Søren Bech

Årsagen er, at flere har set en sæl holde til i havnebassinet ved Sandkaj, hvor både kajakroere og vinterbadere holder til.

Det fik Søren Bech, der er fotograf og bosat i netop Århusgadekvarteret, til at trække ungerne i flyverdragtene, tage kameraet over skulderen og gå en tur ned til havnen for at kigge efter sælen.

- Vi gik første en tur rundt der, hvor den var blevet set først. Der fandt vi den ikke, så vi gik ned til Sandkaj, hvor vi kunne se den med det samme, siger Søren Bech til TV 2 Lorry.

Sælen var nem at spotte, da en del måger fløj rundt over den. 

- De ville sikkert gerne have fat i den fisk, som den havde i munden, siger Søren Bech.

Sælen, der ikke er et sjældent syn i Øresund, holdt en behørig distance på omkring 15 meter til Søren og hans to børn, men kiggede alligevel nysgerrigt efter dem.

- Den er helt inde og svømme rundt i havnebassinet. Den virker meget nysgerrig, men det er som om, den aldrig kommer rigtig tæt på, siger Søren Bech og tilføjer:

- Jeg har boet i Nordhavn siden 2015, og vi sejler meget i familien og er meget ved vandet. Men jeg har ikke set en sæl så tæt på før. 

Det er alment kendt, at der er sæler i Øresund, og ifølge Øresundsvandsamarbejdet, der er et dansk-svensk samarbejde, findes der tre faste steder, hvor der er sæler i sundet - et af de steder er Saltholm, der ligger ud for Københavns kyst.

Alligevel var Søren Bech, der til dagligt både fotograferer og dykker i Øresund, begejstret over synet af sælen - lige dér, så tæt på hjemmet og nær København.

- Jeg synes, det er ret fantastisk, for normalt går man rundt i sin egen byverden her. Vandet, som vi kigger på her (i Nordhavn, red.), hænger sammen med vandet på hele jorden, og på en eller anden måde så bliver man revet ud af den virkelighed, man står i, siger Søren.

quote Jeg synes, det er ret fantastisk

Søren Bech

- Og vildt fedt at vise ungerne det også. De er fem og 13 år gamle. De var meget begejstrede. Den lille på fem er syg, så det er derfor, at jeg er hjemme. Men jeg hev hende i en flyverdragt alligevel, for jeg tænkte, det var værd at få at se, fortsætter han.

Samtidig håber han, at det ikke er sidste gang, han får sælen at se. 

- Jeg kunne rigtig godt tænke mig at få taget billeder af den under vandet. Når jeg dykker næste gang, vil jeg helt sikkert holde øje med den. Men det er nok lettere sagt end gjort, griner han.

Ifølge Per Juel Hansen, der er marinebiolog og professor ved Københavns Universitet, er der få enkle forholdsregler, man bør tage sig, hvis man møder en sæl.

- Frem for alt skal man vare lade den være i fred. Og så skal holde god afstand, siger professoren til TV 2 Lorry og oplyser samtidig, at sælen er ganske udbredt i farvandene omkring Danmark.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik