Dansk forbud mod tiggeri mærkes i nabolande

Tiggere fylder i højere grad gadebilledet i Oslo og Stockholm sammenlignet med København.

På gaderne, stationerne og torvene i Oslo og Stockholm vrimler det mange steder med rumænske tiggere, der særligt i sommerhalvåret søger nordpå for at tjene penge.

Kommunerne anslår, at omkring 700 EU-migranter opholder sig i Stockholm, omkring 800 i Oslo, mens der i Københavns Kommune er omkring 300-400, og det på trods af at København har flest indbyggere af de tre byer. Det skriver Kristeligt Dagblad. 

Og mens danske byer som Aarhus, Aalborg og Odense alle melder om ganske få hjemløse EU-migranter, har tiggeriet de seneste år spredt sig til flere mindre småbyer i de skandinaviske nabolande. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Ifølge Guri Tyldum, der er forsker ved det norske forskningsinstitut Fafo, kan en del af forklaringen ligge i, at tiggeri er forbudt i Danmark. Hun var i 2015 med til at lave en undersøgelse af romaers vilkår i Skandinavien.

”Det er ikke mærkeligt, at det påvirker, hvis man risikerer at blive anholdt. Men forbuddet betyder samtidig, at miljøet bliver hårdere, og at flere begår anden kriminalitet. Romaerne siger, at man skal kunne løbe hurtigt, hvis man søger til Danmark,” fortæller hun.

I hovedstæderne Oslo og Stockholm har der længe været debat om, hvorvidt man bør indføre et forbud for at sætte en stopper for de mange tiggere i gadebilledet. 

Flere gange har der været problemer med, at EU-migranterne bygger egne teltlejre, hvor de opretholder dårlig hygiejne og eksempelvis bruger naturen som toilet.

Men problemet er de seneste år vokset til også at ramme provinsbyer som Malmø, Kristianstad og Göteborg i Sverige, og Stavanger, Trondheim og Bergen i Norge. I april kunne norsk stats-tv, NRK, afsløre, at en gruppe bagmænd har tjent mange millioner kroner på et rumænsk netværk i Bergen. Både gennem tiggeri, prostitution, narkotikasalg og tyveri.

Thor Martin Elton, der er leder af afdelingen for menneskehandel ved politiet i Oslo, mener, at den mest effektive måde at stoppe tendensen på er et tiggerforbud.

”Det har udviklet sig i Norge og Sverige, fordi man ikke har et forbud. I Danmark betyder forbuddet, at kun få tigger, og de enkelte, der prøver sig i de mindre byer, er lette for politiet at holde øje med,” siger han.

Thor Martin Elton fortæller, at antallet af EU-migranter i Oslo ændrer sig fra uge til uge, fordi de rejser rundt. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik