Danmarks største koncertarrangør tegner overenskomst

3F har tegnet overenskomst med Live Nation, der står bag nogle af sommerens største koncerter. "Et gennembrud", kalder 3F formand aftalen.

Nu kan du headbange til Copenhell, nyde den storladne filmmusik fra Hans Zimmer eller danse til Depeche Mode med god samvittighed.

quote Et langt stykke hen af vejen har denne branche været befolket af daglejere og løsarbejdere uden rettigheder. Nu kommer der styr på deres arbejdsforhold.

Bjarne Høpner, formand for 3F København

3F har tegnet overenskomst med Live Nation, skriver Fagbladet 3F. Firmaet står bag en lang række koncerter, som bliver afholdt i blandt andet den nye Royal Arena i Ørestaden eller i velkendte Parken eller Forum i København. Live Nation er en af verdens største arrangører af koncerter, musicals og festivaler. I Danmark står firmaet blandt andet bag rock- og popkoncerter med Sting, Robbie Williams og Aerosmith og musicals som Cats.

Formand for 3F København, Bjarne Høpner kalder aftalen "lidt af et gennembrud": 

- Et langt stykke hen af vejen har denne branche været befolket af daglejere og løsarbejdere uden rettigheder. Nu kommer der styr på deres arbejdsforhold, siger han til Fagbladet 3F.

Overenskomst til dem bag scenen

Aftalen omfatter såkaldte "stagehands" og "kontrollører". Det vil sige de folk, som hjælper med at sætte scenen op, få styr på lys og lyd og så videre. Den omfatter også det personale, som står for sikkerheden.

Grundlønnen er på 150 kroner i timen. Hertil kommer betaling for overarbejde, pension, uddannelse, pæne kompensationer ved aflysninger og så videre. Der er også en række tiltag mod social dumping i forhold til de underleverandører, som Live Nation benytter sig af. 

Jesper Christensen, direktør i Live Nation Danmark er meget tilfreds med overenskomsten:

- Vi har haft en rigtig god proces om disse aftaler. Det er mundet ud i et fint resultat, siger han til Fagbladet 3F.

Han er glad for, at 3F har taget højde for, at branchen adskiller sig markant fra gængse arbejdspladser:

- Mange af vores medarbejdere arbejder freelance, typisk ved siden af studier. Stort cadeau til 3F, der har god forståelse for, hvordan vores branche er skruet sammen.

Branchen er præget af en del frivillig arbejdskraft i forbindelse med, at non-profit foreninger står bag festivaler, som man for eksempel kender det fra Roskilde Festivalen. Aftalen giver mulighed for fortsat at benytte sig af denne type medarbejdere.

Personalet i garderoben, baren og så videre, er typisk dækket af en overenskomst med det enkelte koncertsted og ikke Live Nation.