Danmarks største herberg for unge hjemløse indviet i Valby

Socialt udsatte unge københavnere uden tag over hovedet kan nu glæde sig over, at Danmarks største hus for unge hjemløse er indviet.

01:59

Fra i dag tilbyder huset også lækre værelser til unge hjemløse.

Mandag blev dørene slået op til det Nye Hellebro i Valby i København, som bliver Danmarks største herberg for unge hjemløse.

Siden 2015 har Hellebro været et privat værested for unge hjemløse københavnere mellem 18 og 29 år, som tilbydes gratis mad, bad, tøjvask, sundhedsklinik og internet café.

Der er ingen grund til, at man skal bo kummerligt, bare fordi man er socialt udsat

Eva Riedel, stifter af foreningen Hellebro

Men nu udvider Hellebro, der er rykket ind i landets største hus til unge hjemløse.

Allerede lang venteliste

Det nye Hellebrohus skal med sine mere end 500 kvadratmeter og tre etager give plads til fortsættelse af værestedet i stueetagen, mens anden etage udlejes som kontorpladser til freelancere og iværksættervirksomheder.

På tredje etage oprettes 32 herbergsværelser i kollegieform, som giver de unge hjemløse et trygt sted at overnatte.

På fjerde etage udgør 6-8 udslusningsboliger en mere permanent trædesten for de unge, der er på vej mod en mere stabil tilværelse.

Alle værelser på herberget er allerede optagede og ventelisten er på over 30 unge.

Ingen grund til at bo kummerligt

Foreningen Hellebro er stiftet af Eva Riedel, og hun glæder sig over at kunne tilbyde unge hjemløse et trygt sted at overnatte.

- Vi synes, at de unge skal have godt, for der er ingen grund til, at man skal bo kummerligt, bare fordi man er socialt udsat. Det, at vi nu kan putte de unge i seng, at der kan komme ro på, og at de er trygge, det betyder, at vi også kan hjælpe dem med at blive i skolen, få et arbejde og også indtræde i et fællesskab, siger Eva Riedel til TV 2 Lorry.

Tidligere har det private foretagende været i økonomiske vanskeligheder, men nu har Eva Riedel et samarbejde med Københavns Kommune, og foreningen får samtidig hjælp fra private fonde og virksomheder for at det kan køre rundt.

- Det øjeblik folk forstår, hvad det er, vi prøver at lave, og hvor ordentlige vi er, og hvor gode resultater vi får med de unge, så er der rigtig mange der gerne vil være med, for der er rent faktisk mange der kerer sig for de unge, siger Eva Riedel.

Skal lære at stå på egne ben

Målet med de nye værelser er at give de unge hjemløse en tryg base, så de kan koncentrere sig om at komme i skole, begå sig på arbejdsmarkedet og sidenhen komme ud af systemet og stå på egne ben i samfundet.

- Vi forventer mere end 100 faste daglige brugere, som i perioder vil bruge Hellebrohuset, som deres åndehul i en ellers kaotisk hverdag. For hjemløshed blandt unge er desværre et stigende problem, hvor vi har brug for nytænkning, hvis vi skal knække kurven,

Kernen i den daglige drift af Hellebro har siden opstarten været frivillige. I dag er mere end 35 frivillige engagerede i foreningen, og det forventes at stige i de nye, større rammer.

Det nye Hellebrohus har adresse på Mosedalsvej 15 i Valby og er tegnet af Henning Larsen Arkitekter.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik