Christina boede i støj-kaos: Ny opfindelse gør det muligt at sove med åbne vinduer

Nye skodder kan hjælpe adskillige støjplagede borgere.

For tusindvis af borgere i hovedstadsområdet er trafikstøj én af hverdagens absolut største udfordringer, men i Folehaven i udkanten af København kan beboerne i 36 lejligheder nu sove roligt om natten.

Med et smart nyt støjdæmpende skodde for vinduet kan beboerne nu åbne for vinduet og få frisk luft ind på lejligheden - uden at støjen kommer med. 

Borgeren Christina Klarlund var ved at flytte fra det daglige støjhelvede, inden den nye teknologi rykkede ind.

- Det har betydet, at vi kan blive boende her. Før overvejede vi at flytte herfra, fordi der var så meget larm på vejen, og at vi var bekymrede for min søn. Men skodderne har taget så meget støj, at det ikke længere er noget, vi overvejer, siger Christina Klarlund.

Et andet liv

Dagligt passerer flere end 40.000 biler Folehaven, men med de nye lydskodder er støjen blevet nedbragt fra 72 til 47 decibel, så beboerne nu kan holde ud at bo i deres lejligheder. 

Nye lydskodder

Lydskoddet er udviklet af Rambøll og har kørt som et pilotprojekt, hvor skodderne er lavet så de passer nøjagtig til Folehavens arkitektur. Det har haft enorm betydning for borgere i en af de mest støjplagede områder i København, lyder det fra Frederik Wolter Holm, produktudvikler ved Rambøll.

- Beboerne siger nu, at de kan sove med åbent vindue om natten. Deres børn kan sove på deres værelser, de kan leve et andet liv, i stedet for at gå og lukke døre i deres lejligheder, siger Frederik Wolter Holm. 

"Enorme" perspektiver

Med godt 23.000 støjplagede boliger alene i København er håbet, at flere i fremtiden kan få glæde af en lignende løsning. Perspektiverne er ifølge Rambøll “enorme”.

- I øjeblikket har vi lavet en helt specifik udgave til Folehaven. Men der er udviklet nogle teknologier i den, som kan opskaleres og hjælpe mange støjplagede boliger, siger Frederik Wolter Holm.

Det er boligselskabet i Folehaven, der har betalt for de nye skodder, og dermed har der ikke været udgifter for borgerne.