Chefanalytiker: Festen på boligmarkedet i København er forbi

Boligmarkederne i København og Aarhus møder nu den kraftigste modvind siden 2014. Det kan tvinge lejlighedspriserne ned på kort sigt og holde dem i skak fremover.

Foto: Liselotte Sabroe - Scanpix

Stigende renter, strammere kreditlovgivning og skræmmende prisfald i Oslo og Stockholm vil tvinge priserne på ejerlejligheder ned i årets tre første måneder. Det viser det seneste Boligbarometer lavet af Sydbank for Finans.

På lidt længere sigt varsler udviklingen også afslutningen på de seneste års prisstigninger på op mod 10 pct. i de største byer, vurderer en række eksperter.

- Vi har en cocktail af ting, der samlet set giver boligmarkedet mere modstand, end vi har set de seneste fire-fem år, siger Søren Kristensen, makroøkonom i Sydbank. 

Læs også Ghettoudspil: Overborgmester vil ikke af med almene boliger

Priserne på ejerlejligheder vil falde 1 pct. i årets tre første måneder, ifølge Sydbanks model. Det vil dæmpe årsstigningen til 6,4 pct., et stykke under snittet på næsten 9 pct. siden udgangen af 2014.

Stigningstakten på dette marked vil de næste år nærme sig 4 og 5 pct., vurderer Sydbank.

Boligbarometeret inkluderer foreløbige data for bolighandler i første kvartal og de seneste tal for udviklingen i økonomien.

Derved fanger modellen stigningen i renterne fra begyndelsen af december. Stigningen ramte især de meste forgældede boligejere, som ifølge Nordea ofte findes i storbyerne.

Den nye lovgivning, der begrænser adgangen til de mest risikable boliglån, vil ifølge Nordea også primært ramme lejlighedsmarkedet i København og Aarhus. 

Læs også Mangel på små boliger presser singler ud af København

- Det er et tendensskifte på den måde, at man for lejligheder har set tocifrede stigninger de seneste år. Den tid er forbi, siger Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker og boligøkonom i Nordea, til Finans.

I januar blev der solgt færre ejerlejligheder end i samme periode året før. Det var første gang siden 2011, viser tal for handelsaktiviteten fra Boligsiden.dk.

Der blev således solgt 12 pct. færre ejerlejligheder i København i forhold til året før. Den samme tendens ses på hele den københavnske vestegn og i de nordsjællandske kommuner.

Huspriserne, som ikke er steget nær så meget som lejlighederne, spås at stige 1 pct. i kvartalet og føre årsstigningen til 3,5 pct. Det er på niveau med prisstigningerne de seneste år. 

Læs også Danmarks dyreste lejlighed ligger på Østerbro: Se den her

- Priserne er kommet så højt op, at mange ikke kan være med. Når renterne er steget og kreditten strammes, kan det mærkes, siger Tore Stramer, cheføkonom i Nykredit.

- Vi går nu ind i en periode, hvor prisstigningerne bliver noget mere moderate og mere i overensstemmelse med lønfremgangen, fortsætter han.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik