Carlsberg overvågede ansatte: Troede de stjal luksusøl

Medarbejderne blev overvåget i smug på Husbryggeriet Jacobsen. Derfor er Carlsberg nu blevet idømt en bod på 25.000 kroner for ulovlig overvågning.

Foto: Jan Christensen / TV 2 Lorry

Foto: Jan Christensen / TV 2 Lorry

1 af 2

Bryggerigiganten Carlsberg har overvåget sine ansatte. Defor er virksomheden nu blevet idømt en bod på 25.000 kroner i Arbejdsretten.

En bod er en slags skadeserstatning, som i dette tilfælde deles mellem 3F København og en medarbejderforening på Carlsberg.

Læs også Carlsberg Byen bliver hele hovedstadens vinkælder

Konkret var det ledelsen på Husbryggeriet Jacobsen, der havde en mistanke om, at medarbejderne stjal øl og drak i arbejdstiden.

00:15 Luk video

Derfor satte de et overvågningskamera op i en kælder - uden at informere medarbejderne.

- Det undrer mig, at arbejdsgiveren har stået så hårdt fast på denne her overvågning, som man har lavet, siger Bjarne Høpner, der er formand i 3F København.

Det undrer mig, at arbejdsgiveren har stået så hårdt fast på denne her overvågning, som man har lavet

Bjarne Høpner, formand, 3F København

Nu har arbejdsretten erklæret den fremgangsmetode ulovlig. Sagen har været undervejs siden efteråret 2014, hvor virksomheden satte et skjult overvågningskamera op ved indgangen til kælderen.

- Der er jo aftaler mellem LO og Dansk Arbejdsgiverforening. Og der er de altså gået over stregen, siger Bjarne Høpner.

Medarbejderne opdagede først kameraet efter en måneds tid, da en kollega blev konfronteret af ledelsen, fordi han i arbejdsøjemed bevægede sig ned i kælderen for at skifte en sikring.

Læs også Her kan du shoppe i Carlsberg Byen

Carlsberg: Beklagelig fejl

- At de lige pludselig bliver konfronteret med, at de er blevet filmet, og i realiteten bliver beskyldt for at have gjort noget, som er forbudt, fordi de kommer ud fra et rum med en papkasse under armen. Det er ikke rigtigt, siger Bjarne Høpner til TV 2 Lorry. 

Det er en beklagelig sag. Vi tager dommen til efterretning og regner ikke med, at det kommer til at ske igen

Kasper Elbjørn, kommunikationschef, Carlsberg

Carlsberg hævdede i arbejdsretten, at den skjulte kameraovervågning var den eneste måde at få opklaret den begrundede mistanke.

Men arbejdsretten fandt altså, at "skjult videoovervågning af en arbejdsplads må anses for at være krænkende overfor lønmodtagerne." På den baggrund idømte retten Carlsberg i bod på 25.000 kroner.

- Det er en beklagelig sag. Vi tager dommen til efterretning og regner ikke med, at det kommer til at ske igen, siger Kasper Elbjørn, der er kommunikationschef hos Carlsberg, til TV 2 Lorry.

Dommen faldt 2. december i år.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik