Carlsberg-formand vil fusionere de 8 universiteter til 3

Anerkendt videnskabsmand vil satse på eliten og fusionere landets otte universiteter til blot tre.

Uddannelsessystemet er i krise, og kapløbet om at optage studerende svækker kvaliteten - derfor bør de otte universiteter fusionere til tre og blive bedre til at satse på eliten.

Det mener formanden for den magtfulde Carlsbergfond, Flemming Besenbacher, skriver Politiken.

- Vi er ved at være der, hvor vi lukker 28 procent af en ungdomsårgang ind på universitetet. Jamen, der er da ingen, der skal komme og fortælle mig, at det ikke betyder et fald i det faglige niveau, siger Flemming Besenbacher til Politiken.

Besenbacher er en sjælden blanding af globalt anerkendt videnskabsmand og topleder i en industrigigant. Hos Carlsberg står han i spidsen for 46.000 ansatte og en omsætning på 66 milliarder, og som formand for Carsbergfondet sidder han på en af landets største pengekasser til forskning, uddannelse og kultur.

Et problem er ifølge Besenbacher, at de otte danske universiteter konkurrerer indbyrdes om de studerende i stedet for at konkurrere med udlandet.

Anders Bjarklev, formand for Danske Universiteter og rektor på DTU, er uenig.

- Det er ikke et problem for et vidensamfund at uddanne folk til et højere vidensniveau. Tværtimod. Det er helt fundamentalt det, vi har brug for. Jeg vil gerne se konkrete evalueringer, der viser, om der skulle være hjørner, hvor kvaliteten er faldende. Jeg er ikke bekendt med dem, siger Bjarklev til Politiken.

Derimod kan Venstres uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs godt følge kritikken. Hun vil ikke tage stilling til, om universiteterne skal fusionere, men er enig i, at niveauet skal hæves.

- Vi er nødt til at få ændret vores bevillingssystem, så vi i højere grad får fokus på kvalitet og relevans frem for, som det ligger indbygget i systemet i dag, fokus på kvantitet. Derfor har vi også iværksat et arbejde med en reform, siger hun til Politiken.