Byggeskandale: Universitet vil slæbe staten i retten

Universitet varsler retssag mod staten i byggeskandale.

Foto: Københavns Universitet

Hvis ikke den skandaleramte Niels Bohr Bygning står færdig og klar til overtagelse i maj 2018, vil Københavns Universitet lægge sag an mod Bygningsstyrelsen med krav om erstatning for hver en krone, den yderligere forsinkelse koster universitetet, skriver Politiken søndag.

Truslen fremgår af en brevveksling mellem universitetet, Transport-, Bygnings- og Boligministeriet og Bygningsstyrelsen, som Politiken har fået aktindsigt i. 

Læs også Københavns Universitet er kontinentets næstbedste

Her varsler KU’s bestyrelsesformand, Mads Krogsgaard Thomsen, i et brev stilet Bygningsstyrelsens direktør, Gyrithe Saltorp, 17. oktober i år, at KU vil "vil rejse krav om erstatning for overskridelser/meromkostninger efter maj 2018, der påføres KU som følge af situationen med NBB".

Efter aftale skulle Niels Bohr Bygningen have stået klar i maj i år. Og datoen for det varslede sagsanlæg er timet efter det hele år, Bygningsstyrelsen ifølge KU kan udsætte overdragelsen uden at betale kompensation. Bygningsstyrelsen regner selv med at Niels Bohr Bygningen tidligst kan stå klar i begyndelsen af 2019.

I brevet afviser bestyrelsesformanden desuden, at KU vil påtage sig at betale den halvdel af milliardfordyrelsen, som Bygningsstyrelsen ellers betegner som "værdiforøgende". Ifølge styrelsen gør reglerne i den såkaldte SEA-ordning (Statens Ejendomsadministration) disse udgifter til universitetets ansvar.

Læs også Få studielejligheder er til salg i universitetsbyerne

KU derimod vil ikke påtage sig ansvaret for "fejl begået af Bygningsstyrelsen eller dens medkontrahenter", skriver bestyrelsesformanden, men kun tage ansvar for de udgifter, universitetets direkte krav til ændringer af byggeprojektet har påført byggeriet. Det drejer sig om blot 36 millioner kroner.

Hverken Bygningsstyrelsen eller transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen ønsker at kommentere den konkrete udmelding med henvisning til den granskning af byggeprojektet, ministeren har iværksat.

Politiken har tidligere beskrevet, at byggeriet står til at overskride det oprindelige budget på 1,6 milliarder kroner med nær 1 milliard kroner. 
Ifølge ekspert i byggestyring Kim Haugbølle fra Statens Byggeforskningsinstitut repræsenterer truslen et ganske dramatisk og sjældent set konfliktniveau mellem to statslige institutioner. 

Læs også Byggefirma: Nu er ny københavnsk bydel fuldt planlagt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik