Byggegrund gøres klar til boliger - så dukkede fortiden op

Planlagt boligbyggeri i Københavns Indre By har afsløret spændende ting fra middelalderen - den 27. april kan du se og høre stedets historie.

København er en gammel by. Og det er sker ganske ofte, at der dukker spændende ting op af jorden, når der er udgravninger på grund af for eksempel metro- eller boligbyggeri. Og det er da også tilfældet på en grund i Københavns Indre By - nærmere betegnet hjørnet af Ny Østergade og Store Regnegade. Grunden har i mange år været anvendt som parkeringsplads, men nu forberedes et boligbyggeri på stedet - og det har ført til interessante fund under det arkæologiske forarbejde.

Grunden ligger i et område, der i sin tid befandt sig i udkanten af middelalderens København. Først blev området brugt som haver for Københavns Slot, dernæst var der kloster på stedet og i 1600- og 1700-tallet var der boligbebyggelse på grunden.

En af Københavns gamle volde gik lige gennem grunden, og der er stadig spor af den tørveopbyggede vold. Foran lå en voldgade, og den dag i dag kan man - efter udgravningerne - stadig se tydelige hjulspor.

Tværs gennem grunden kan man også finde en afvandingsrende fra Christian IVs tid. Den ledte regn- og kloakvand væk fra området, og fra den bebyggelse, somlå på stedet i 1600- og 1700-tallet har arkæologerne fundet en gammel træbrønd, hvor pumperøret - en udhulet træstamme - stadig er intakt.

Fingerbøl og sakse

- Vi dokumenterer det så godt vi kan. Så bliver det fjernet - fordi der skal graves dybere. Noget vil blive kasseret. Men vi tegner og registrerer det og tager træårringe, så vi kan datere det. Men der er også fundet masser af genstande - dyreknogler  og potteskår. Og med metaldetektor har vi fundet flere mønter, forskellige handelsvarer, fingerbøl, sakse og sådan noget. Det er en meget interessant udgravning, fordi den ligger et superspændende sted, siger museumsinspektør ved Antikvarisk Samling på Københavns Museum, Karen Green Therkelsen til TV 2 Lorry.

Hun tilføjer, at mange af de genstande, der er fundet, fremover vil blive opbevaret af Københavns Museum.

Og hvis man har lyst til at se nærmere på den arkæologiske udgravning, så kan det lade sig gøre lørdag den 27. april. Her står arkæologer fra Københavns Museum klar fra klokken 12 til 16, hvor de hver hele og hver halve time fortæller om udgravningen og de spændende fund. Det er gratis at deltage, og tilmelding er ikke nødvendig.

Arkæologerne har været ovenud begejstrede for at få et indblik i den københavnske fortid.
Arkæologerne har været ovenud begejstrede for at få et indblik i den københavnske fortid.
Foto: Københavns Museum

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik