Byen sminkes før forår: Hundredvis af træer plantes nu

Vinterplantning af træer og buske skal sikre, at hovedstaden fremstår grøn og indbydende, når foråret igen kommer til København.

Kirsebærtræerne på Bispebjerg Kirkegård blev plantet i 1992. Det er japanske kirsebærtræer af sorten Prunus Accelade. Mere end 100.000 mennesker besøger kirkegården for at opleve træerne - og tage et billede. Foto: Ida Guldbæk Arentsen - Scanpix

Grønt og frodigt rimer godt på bæredygtig cykelby, og dét er netop, hvad København er for mange mennesker verden over. 

Derfor er man også fra kommunens side allerede nu i gang med at trimme, passe, pleje og plante grønt i byens gader, så man er klar til foråret.  

I de kommende to måneder vil man plante mere end 200 træer og 600 buske. Der er primært tale om genplantning, men der kommer også stammer i jorden på nye lokationer rundt omkring.

Læs også Efter seks års metrobyggeri: Nu væltes hegnet om prominent plads

Allerede blomster til sommer

Nogle arter er nemlig placeret uhensigtsmæssigt, fordi byen har forandret sig omkring dem. Andre træer bliver blot syge og gamle. 

- Den årlige vinterplantning er et godt eksempel på, hvordan vi hele tiden arbejder med at vedligeholde byens natur og træer, så københavnerne kan få en masse gode, grønne oplevelser. Det er et omfattende arbejde, der har stor betydning for oplevelsen af byens gader og grønne områder, siger teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen, Enhedslisten, i en pressemeddelelse. 

Rønnebærtræerne ved den trafikerede Tagensvej erstattes blandt andet af nye Elmetræer, som egner sig bedre til livet som vejtræ. Desuden sættes der bøg, storbladet lind og japanske kirsebærtræer, som allerede til foråret vil stå med lyserøde og hvide blomster. 

Læs også Nye tegninger: Sådan bliver Københavns nye skibakke

Pluk æbler ved søen

I fremtiden får man også mulighed for at slappe af i skyggen fra syv helt nye hængepil og seks nye asketræer, som er plantet ved Damhussøen, mens der i Valbyparken bliver mulighed for at plukke frugt fra flere nye æble- og blommetræer, der bliver sat i jorden ved Tudsemindesøen.

Udover de nye træer planter man også en masse buske i byen. 

I Indre By får Eidsvoll Plads og Sølvgade begge et markant grønt løft med genplantningen af henholdsvis 440 bøgehække og 100 tjørnehække, og på Møntmester Plads i Nordvest erstatter forvaltningen syv træer, som er gået ud, med friske Ginkotræer.  

Vinterplantning

  • I vinterperioden 2017-2018 plantes og genplantes der i alt 231 træer og 645 buske i København.
  • 165 af træerne erstatter træer, som fx pga sygdom skal fælles, mens 66 træer er nyplantninger. De 645 buske er genplantninger undtagen en ny bøgehæk på Eidsvoll Plads.
  • Vinterplantningen er årligt tilbagevendende indsats, som sikrer at byen fremstår grøn og indbydende i løbet af foråret og sommeren.

Ny byskov skal sikre grønt image

Københavns Kommune har et mål om at plante i alt 100.000 træer, og at 75 procent af byens børn skal tænke på byen som grøn og frodig i 2025. 

Man har blandt andet besluttet at sætte 25.000 nye træer i den nye byskov på Kalvebod.

Skoven vil, når den er færdigplantet, indeholde mindst 95 procent af de danske arter fordelt på mere end 30 forskellige arter og buske. 

Læs også Sådan bliver Københavns nye skov

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik