Byboer tror brølende kalv er forladt: "Et misforstået hensyn"

Byboer på besøg på Naturcenter Amager slår alarm over brølende kalve alene på markerne. Men det er misforstået og et udtryk for mangel på viden.

Der går omkring 1.000 køer på Naturcenter Amager, og i forårstiden fødes der særligt mange nye kalve. Foto: Ida Marie Odgaard / Scanpix

Forår betyder fødsler blandt køerne på de danske marker. Det gælder også på Naturcenter Amager, hvor 1.000 køer græsser.

Men fordi naturområdet ligger tæt på byen, opstår der et helt særligt problem. De nyfødte kalve har nemlig for vane at brøle efter deres mor, når hun er ude at græsse, og det bekymrer de ikke natur-vante:

Folk bliver berørte af en lille kalv, der tilsyneladende er helt alene i verden, og det kan jeg godt forstå, men sandheden er, at koen lægger kalven et sted, mens den går ud for at græsse.

Toni Lykke Christiansen, områdeformand i Hovedstaden i Dyrenes Beskyttelse

- Vi får henvendelser fra folk, der er bange for, at kalvene har det skidt. De tolker situationen som om, at kalven er forladt, og så sætter de sig hen til den. Men når de er der, kommer moren slet ikke tilbage, siger Jes Aagård, der er naturvejleder for Naturstyrelsen i Hovedstaden.

Og det er et "misforstået hensyn", fordi koen bare er ude at græsse.

- Brølet er en måde at binde bånd på mellem mor og kalv. Ligesom en erfaren mor kender sit barn på gråden, så kan en ko også kende sin kalv, siger Jes Aagård. 

Læs også Når naturvejledere kommer til byen: Elefantlort i metroen og fisk med i toget

Bymennesker misforstår naturen

Over de sidste par dage har Naturcenter Amager fået flere henvendelser fra bekymrede borgere - både direkte og igennem Dyrenes Beskyttelse, der fortæller, at man i år har fået omkring fire opkald om problemet.

I yderste konsekvens kan en ko blive aggresiv på sin kalvs vegne og vil prøve at jage personer væk

Jes Aagård, naturvejleder for Naturstyrelsen i Hovedstaden

- Folk bliver berørte af en lille kalv, der tilsyneladende er helt alene i verden, og det kan jeg godt forstå, men sandheden er, at koen lægger kalven et sted, mens den går ud for at græsse. Den kan godt gå langt væk, men den skal nok komme tilbage og give mælk til sin kalv, siger Toni Lykke Christiansen, områdeformand i Hovedstaden i Dyrenes Beskyttelse.

Det er ikke helt ufarligt at sætte sig ved en brølende kalv. 

Læs også Skovfoged brænder enge af for lærkens skyld

- Man skal give dem ro og fred, for i yderste konsekvens kan en ko blive aggresiv på sin kalvs vegne og vil prøve at jage personer væk. Det har vi heldigvis ikke oplevet, siger Jes Aagård.

Bondemændene passer på køer og kalve

Naturcenter Amager hører ind under Naturstyrelsen, som lejer området ud til lokale bondemænd. 

Jes Aagård understreger, at bondemændene dagligt tjekker, at alt er som det skal være hos køerne og deres kalve.

"Der er dagligt opsyn med dyrene, og har de brug for assistance, sker det hurtigt. Derfor appelerer vi til, at man har tålmodighed med de kalve, der ser ud som om, de er forladte", skriver Naturcenter Amager på Facebook.

Læs også Rådyr bidt ihjel: "Den døde af blodtab, det er helt absurd"

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik