Brolæggere kæmper på slotsplads: Skal være klar til prins Henriks båre

Christiansborg Slotsplads er i øjeblikket en byggeplads. Alligevel vil der ikke være spor af håndværkere i morgen, når prins Henriks båre ankommer til slotskirken.

01:16

Det var i dag at Prins Henriks båre blev flyttet fra Fredensborg til Amalienborg. I morgen aften klokken 18 bliver båren så flyttet ind i Christiansborg Slotskirke. Og her har der hele dagen været meget travlt på pladsen foran kirken.

Brolæggere og andre håndværkere har siden torsdag morgen knoklet på højtryk for at få indgangen til Christiansborgs Slotskirke klar til i morgen.

Det skyldes, at pladsen, der i øjeblikket er en byggeplads, skal være klar til klokken 18 fredag aften, hvor prins Henriks båre skal bæres ind i kirken. 

Læs også Nekrolog: Prins Henrik er død

Hele Christianborgs Slotsplads er netop nu under stor ombygning. Det skyldes, at de store granitblokke mod Slotspladsen skal erstattes af granitkugler i forbindelse med den permanente terrorsikring af Christiansborg.

Tilbage i 1992 var slotspladsen også en byggeplads. Det skyldtes den store brand i slotskirken, som krævede en totalrenovering på fem år, før den blev genskabt.

TV 2 Lorry fulgte genoprettelsen af kirken - du kan se, hvordan det så ud i dokumentaren herunder:

28:45

I 1997 blev Christiansborg slotskirke genindviet af Dronning Margrethe, Prins Henrik og Dronning Ingrid, efter den i 5 år havde gennemgået en stor renovering og genopbygning, efter at den brændte ned en juninat i 1992. Tv 2 Lorry fulgte det store renoverings og genopbygningsarbejde hele vejen gennem forløbet.

Luk video

Byggeriet på Slotspladsen nu handler blandt andet om at forbedre adgangen til Slotskirken. Derfor lægges der nu brosten ud på pladsen og trappen til kirken er blevet spulet.

Allerede i morgen bliver skurvognene fjernet og brostenene vibreret, så der er klar til at Prins Henriks båre kan blive båret ind i kirken klokken 18 i morgen aften.

Fra lørdag kan du se prinsens kiste

Herefter kan folket fra på lørdag gå forbi prins Henriks lukkede kiste inde i kirken for at sige et sidste farvel til prinsen.

Skikken kaldes ”castrum doloris”, hvilket betyder ”smertens leje” på latin, og finder sted i tre dage før selve bisættelsen, altså lørdag, søndag og mandag. 

Læs også Prins Henrik er død: Sådan kan du kondolere

Herefter vil en privat cermoni finde sted i Slotskirken før prins Henrik bliver kremeret efter eget ønske.

Asken skal afslutningsvis deles i to, og den ene del skal sænkes i jorden i den private del af Fredensborg Slotshave, mens den anden del skal spredes over danske farvande.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik