Børn i storbyen får mere allergi

Send dit barn på landet, hvis du vil undgå at det får allergier, siger professor. Undersøgelse tyder på at det rene miljø i storbyen giver et dårligt immunforsvar.

Drengebørn, der vokser op i storbyen, har en markant højere risiko for at udvikle allergi og overfølsomhed over for pollen og dyr sammenlignet med dem, der er født og vokset op på en bondegård. Det viser et nyt dansk studie af 1.236 danske mænd i alderen 30-40 år, skriver Politiken.

»Vi ser en klar tendens: Jo mere urbaniseret et barn er under sin opvækst, des større er risikoen for, at man udvikler allergi senere i livet«, siger ph.d. og allergiforsker Grethe Elholm fra Aarhus Universitet, der har stået i spidsen for undersøgelsen i samarbejde med forskere fra Glostrup og Aalborg Universitet samt vaccinevirksomheden ALK Abelló.

Forskerne har taget blodprøver og priktestet forsøgsdeltagerne med forskellige allergener som græspollen, birkepollen, bynkepollen, husstøvmider og dyr som hund, kat og hest.

Priktesten viste for eksempel, at mere end hver tredje mand, som var opvokset i storbyen, slog ud på græspollen i form af en rødmen i huden.

Det gjorde derimod kun hver tiende mand med en opvækst på en bondegård. Hvis forsøgsdeltageren som barn kom fra en almindelig by eller en landsby med mindre end 3.000 indbyggere, var risikoen for at være overfølsom over for græspollen mindre end hos barnet fra storbyen og større end hos barnet på bondegården.

Ifølge Grethe Elholm tyder det på, at det renere miljø i storbyen, hvor der for eksempel er et fravær af husdyr og deres tro følgesvende i form af mikrober, får en uheldig konsekvens for modningen af storbyboerens immunforsvar, så det senere i livet reagerer voldsomt og uhensigtsmæssigt på helt banale ting, siger Grethe Elholm.

Professor Allan Linneberg fra Københavns Universitet og Rigshospitalet, der også har bidraget til studiet, har et konkret bud på, hvad vi kan gøre ved det.

- I gamle dage sendte man børn fra storbyen ud på landet for at få frisk luft og sund mad. Det er måske det samme, vi burde gøre i dag med vores storbybørn - dog med et andet sigte: at undgå allergi. Ud på landet eller i skoven, hvor de kan grave og rode i jorden med de bare hænder og blive snavsede og beskidte.

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

IV til korttarmspatienter

Slåskamp mellem region og Københavns Kommune - men ministerium afviser blankt at blande sig

Nyt Bispebjerg Hospital

Hospital vil lave radioaktivt vand - og det er godt nyt for hjertepatienterne

Tæl skridt kampagne!

Langt over en million skridt på 14 dage: Her er vinderne af skridttæller-konkurrence

20170112-141703-3-1920x1281we

playVoldsom mangel på sosu'er: Så mange hjemmehjælpstimer får ældre i din kommune

København

Forsiden lige nu

Se flere