Borgmestre i fælles front: "Tegninger skal selvfølgelig bevares"

Der skal ikke afbrændes flere tegninger af København, selvom de fylder. Sådan lyder det fra to københavnske borgmestre, der nu danner fælles front.

- De skal selvfølgelig bevares for eftertiden.

Sådan lyder reaktionen fra Københavns Teknik- og Miljøborgmester Morten Kabell (EL), efter det er kommet frem, at kommunen som et led af digitaliseringen af byggesagsarkivet destruerer de originale tegninger over byens huse og bygninger.

quote Der gemmer sig uvurderlige skatte i form af originaltegninger i vores byggesagsarkiv

Morten Kabell (EL), Teknik- og Miljøborgmester København

- Der gemmer sig uvurderlige skatte i form af originaltegninger i vores byggesagsarkiv. Så snart jeg hørte om destruktionen af de originale tegninger, satte jeg øjeblikkeligt en stopper for den praksis. Nu trækker vi i arbejdstøjet og finder en løsning, så materiale med historisk værdi bliver bevaret, siger borgmesteren. 

Han er ikke alene i sin kamp mod afbrændningen af de kulturhistoriske tegninger, som også Kultur- og Fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen finder kritisable.

Sammen vil de to borgmestre finde en fælles løsning, så kommunens dokumenter for fremtiden kan blive opbevaret fysisk - også selvom de er blevet digitaliseret.

quote Kommunen er i fuldt sving med at bygge et nyt stort fælles arkiv for, at vi kan sikre den bedste opbevaring af vores fælles kulturarv

Carl Christian Ebbesen (DF), Kultur- og Fritidsborgmester København

- Kommunen er i fuldt sving med at bygge et nyt stort fælles arkiv for, at vi kan sikre den bedste opbevaring af vores fælles kulturarv og vigtige historiske dokumenter og levn fra fortidens København, siger Kultur- og Fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF) og tilføjer:

- Indtil det står færdigt er jeg meget interesseret i at finde en løsning, hvor vi kan opbevare endnu mere i fysisk form, end vi gør i dag. 

170 millioner kroner til fælles arkiv

Københavns Kommune arbejder med at digitalisere byggesagsarkivet.

Digitaliseringen sker som et led i at effektivisere byggesagsbehandlingen og gøre det lettere for københavnerne at tilgå arkiverne.

Ifølge bekendtgørelsen skal kommunerne opbevare originale dokumenter i sin fysiske form, hvis de har en særlig museal værdi. Hvis det ikke vurderes, at det er tilfældet, kan originalerne bortskaffes.

Politikerne på Københavns Rådhus besluttede allerede for to år siden at afsætte 170 millioner kroner til et fælles arkiv og magasin, som skal opbevare de originale analoge dokumenter.

Begge dele forventes at stå færdigt i 2018, oplyser kommunen.