Borgmester vil undersøge muligheden for festivalplads på fredet jord

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling, om der skal laves videre undersøgelser af mulighederne for at få en festivalplads på et fredet område på Amager.

I København er diskussionen om en stor festivalplads inden for kommunegrænsen endnu en gang på politikernes dagsorden.

Det har i flere år været et stort ønske fra arrangører af store events og koncerter, at København får en plads, hvor det kan lade sig gøre at samle op mod 50.000 publikummer til festivaler og arrangementer.

quote Festivalerne har vokset sig større, end hvad der nu er mulighed for på for eksempel Refshaleøen, hvor der også er beboelse nu – der er simpelthen ikke plads nok.

Franciska Rosenkilde, Kultur- og Fritidsborgmester i København, Alternativet

Hvis kommunen får en sådan plads, vil man have større mulighed for at tiltrække store internationale kunstnere og begivenheder til København, lyder kommunens vurdering.

Onsdag skal politikerne Kultur- og Fritidsudvalget i København diskutere et nyt forslag til en placering af en sådan plads på Selinevej på Amager.

- Festivalerne har vokset sig større, end hvad der nu er mulighed for på for eksempel Refshaleøen, hvor der også er beboelse nu – der er simpelthen ikke plads nok, siger kultur- og fritidsborgmester, Franciska Roskenkilde fra Alternativet, til TV 2 Lorry.

- Så der er et behov, og i forvaltningen har man kigget efter, om der kunne være en mulighed på Selinevej (på Amager, red.). Det, som står i forslaget lige nu, er en godkendelse til at afsøge mulighederne for en festivalplads på denne her grund, tilføjer hun.

Grunden på Amager er særlig, da den vil kunne afhjælpe mængden af festivaler i Indre by, og dermed afhjælpe de lyd- og støjgener, som borgere hvert år indberetter til kommunen i forbindelse med festivaler og musikarrangementer.

Men selvom en sådan plads har været diskuteret i årevis på Københavns Rådhus, er projektet aldrig blevet realiseret.

Svært at finde stor plads inden for kommunegrænse

Indtil nu har problemet været, at finde en plads, som er stor nok.

Ifølge Kultur- og Fritidsforvaltningen vil en festivalplads kræve 100.000 kvadratmeter sammenhængende areal, foruden ekstra 40-60.000 kvadratmeter for at der både er plads til parkeringsforhold og velfungerende infrastruktur, hvis pladsen skal kunne matche lignende festivalpladser fra andre storbyer.

Til sammenligning er Københavns eksisterende festivalpladser ved Femøren og Tiøren og Tuborgpladsen i Valbyparken henholdsvis omkring 70.000 og 20.000 kvadratmeter.

quote Det her er en ny måde at komme ind i problematikken omkring, at København skal være en levende og kulturel by, samtidig med, at man også skal have plads som borger i byen.

Franciska Rosenkilde, Kultur- og Fritidsborgmester i København, Alternativet

- Det er en snak, som har været oppe mange gange. Det her er en ny måde at komme ind i problematikken omkring, at København skal være en levende og kulturel by, samtidig med, at man også skal have plads som borger i byen. Der kan være en masse larm og andre gener forbundet med den slags arrangementer, siger kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde.

TV 2 Lorry har tidligere fortalt, hvordan flere politikere har understreget et ønske om en festivalplads i København, som ikke generer borgerne.

Senest blev debatten genoptaget i forbindelse med en revidering af den omdiskuterede ”Forskrift for udendørs musikarrangementer”, som gælder i Københavns Kommune.

Område på Selinevej er fredet - men skal ikke affredes

Politikerne i Kultur- og Fritidsudvalget i København skal i første omgang tage stilling til, om de vil igangsætte en undersøgelse af, hvorvidt det overhovedet kan lade sig gøre at skabe en festivalplads på Selinevej, hvor der i dag bruges til jorddeponering.

Undersøgelsen koster tre millioner kroner og skal blandt andet klarlægge, hvorvidt det overhovedet kan lade sig gøre at have en festivalplads på grunden, der i dag er fredet som en del af Kalvebod Kile.

Her ses området ved Selinevej på Amager, som på sigt vil kunne bruges som festivalplads.
Her ses området ved Selinevej på Amager, som på sigt vil kunne bruges som festivalplads.
Foto: Københavns Kommune

Ifølge Kultur- og Fritidsforvaltningen vil der dog ikke blive tale om en affredning, hvis projektet skal realiseres.

I stedet vil kommunen ansøge om dispensation til at bruge grunden til festivalplads og rekreativt område, når der ikke afholdes arrangementer.

- Det vil kræve en dispensation, når man sætter hegn op til en festival på en fredet grund. Det vil ikke kræve en affredning. Men det er nogle af de ting, som en undersøgelse skal gå ind og belyse, siger hun og tilføjer:

- Det er selvfølgelig meget vigtigt for mig, at både processen og projektet bliver på en bæredygtig måde. Så det er en vigtig pointe, at der ikke er en affredning inde over.

Men hvis der både skal trækkes el, vand og anlægges kloakering, er der så ikke praktisk tale om en affredning?

- Nej, det er der ikke. Området vil stadigvæk være fredet. Så hvis man vil lave noget andet på området – som for eksempel boliger – vil det kræve en affredning. Det her er ikke det samme.

- Og det perspektiv, der er i det nu, er, at man vil kunne bruge det her område rekreativt, når der ikke er arrangementer, siger Franciska Rosenkilde.

Politikerne skal træffe beslutning om, hvorvidt man vil gå videre med forundersøgelserne den 27. februar.

Skulle forslaget om en foranalyse af festivalpladsen blive vedtaget af udvalget, kræver det dog, at der bliver fundet penge til en sådan undersøgelse ved overførselssagen i marts, oplyser Franciska Rosenkilde.

Nedenfor kan du høre kultur- og fritidsborgmesteren fortælle om planerne om den nye festivalsplads.

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

20200423-131709-L-1920x1280we

Trods massivt underskud: Dinosauerne indtager Københavns Zoo til foråret

def_thumb,50_percent

playOplev i vinterferien: Giv storbyfuglene husly

Take away restauranter

Københavnerne har købt over halvdelen af kuverterne til madfestival

def_thumb,50_percent

playGrønlands selvstændighed er både absolut nødvendig, men samtidig absolut umulig, siger forfatter Kim Leine

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere