Borgmester til nøgenbadere: Det koster også penge at gå til fodbold

Badegæster er fortørnede over, at de skal betale penge for at bruge det kommunale badeanlæg Helgoland. Borgmesteren svarer på kritikken.

Det kommunale badeanlæg Helgoland på Amager er en populær destination for nøgenbadere i hovedstaden, og normalt er der gratis adgang fra Sankt Hans til september.

quote Hvis man vil bruge foreningens faciliteter, så skal man være medlem

Kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen

Men en aftale mellem Københavns Kommune og foreningen Det Kolde Gys betyder, at man fra sidste år skulle være medlem af foreningen for at bruge Helgolands kønsopdelte faciliteter over sommeren.

Det har mødt kritik fra brugere af stedet - men også fra flere politikere på Københavns Rådhus. 

Radikale Venstres gruppeformand Tommy Petersen har kaldt det en absurd beslutning, da Helgoland er en vigtig bastion for det danske frisind. 

Men også Socialdemokraterne og SF brokker sig. Her langer man kraftigt ud efter kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen, fordi man ikke har haft mulighed for at behandle sagen politisk i udvalget på rådhuset, men kun er blevet orienteret om, at det skulle koste penge at bruge nøgenbadets omklædningsrum, lyder det. 

Flere partier på Københavns Rådhus kritiserer nu DF - og kulturborgmester Carl Christian Ebbesen. Det handler om Badeanstalten Helgoland - og kuturforvaltningens beslutning om, at området nu ikke længere skal være for alle. Det fik først de radikale til at stille sig på bagbenene. I løbet af dagen i dag voksede modstanden - der er nu et klart politisk flertal for, at beslutningen bliver ændret:

Borgmester: Kommunens idrætsfaciliteter koster penge

Kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (Dansk Folkeparti) mener dog, at kritikken er uberettiget. 

- Det er klart, at hvis man vil bruge foreningens omklædningsrum, så skal man være medlem. Sådan er det også at gå til fodbold og svømning, siger han til TV 2 Lorry. 

Han understreger, at det her var noget man besluttede allerede i februar sidste år, da man udvidede Helgolands åbningstider, således at der i sommermånederne er åbent i alle døgnets 24 timer gratis.

Førhen var der kun åbent til klokken 18 for offentligheden. 

Alle kan altså bade døgnet rundt ved badeanlægget, men det koster 800 kroner i indmeldelsesgebyr og yderligere 600 kroner i kontigent, hvis man vil bruge omklædningsrummene.

Foreningen bestemmer prisen

Er det en fair pris at betale 1.400 kroner for at nøgenbade på kommunens badeanlæg?

- Det er ikke mig, der bestemmer det. Det er foreningen, der driver stedet. Det, som er vigtigt for mig, er, at hvis man som københavner vil benytte anlægget, så kan man det. Du kan få adgang til vandet hele døgnet. Medlemskontingentet for at bruge omklædningsrummene blander jeg mig ikke i. 

Hvorfor skal det være en lukket forening, som driver stedet?

Man kunne også ansætte nogle kommunale medarbejdere til drive stedet og gøre rent, men det koster penge. Vi får i Københavns Kommune hjælp af foreninger til at drive vores anlæg. Det er helt normal praksis for alle vores idrætsforeninger, at de er foreningsdrevet. Det er også, fordi vi ønsker folkeligheden. Det skal være københavnerne selv, som bestemmer. Det er ikke noget, som jeg har besluttet. Sådan har det været i mange år. 

Vil du være med til at lave om på systemet på Helgoland nu?

- Jeg har ikke nogen holdning til, om det skal være på den ene eller på den anden måde. For mig er det vigtigt, at vi er i dialog med brugerne. De, som vil have adgang til stedet, skal have det. Hvis vi kan finde en løsning, der giver endnu mere adgang til offentligheden, så gør vi også det. 

Socialdemokraterne og SF brokker sig over, at man ikke fik mulighed for at behandle beslutningen politisk men blot blev orienteret?

- Hvis man ønskede at ændre på beslutningerne, så havde man haft rig mulighed for det, frem til at det her skulle træde i kraft i sommermånederne. Det har der åbenbart ikke været nogen, der synes, de ville gøre. 

Borgmesteren har bedt forvaltningen om at redegøre for forløbet og sagen til onsdag, hvor der er møde i kultur- og fritidsudvalget på Københavns Rådhus. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

penge skat

Gaveregn: Alle ansatte i kommune belønnes med 1000 kroner

20201019-130444-2-1920x1280we

Tidligere overborgmester Frank Jensen starter konsulentfirma

20200122-103312-A-1920x1281we

Hvem tør gå først? Partier bag forslag om at droppe valgplakater i København

20190704-114409-5-1920x1338we

Politikere vil have lattergas på forbudsliste

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere