Borgmester takker for erindringer: "Fantastisk bidrag til vores fælles historie"

Københavns Stadsarkiv har afsluttet en indsamling af erindringer om byen. Nu er byens historie blevet tilført yderligere materiale.

Foto: Jens Dresling / Ritzau Scanpix

- Med erindringerne fra københavnerne har vi fået et fantastisk bidrag til vores fælles historie i København. Det er imponerende, at borgere på denne måde bidrager til at sikre fortællingerne ind i fremtiden, og for det skal lyde en kæmpe stor tak, siger Kultur- og Fritidsborgmester fra Alternativet, Niko Grünfeld, i en pressemeddelelse.

Årsagen for takken er, at Københavns Stadsarkiv har indsamlet erindringsberetninger som en del af den landsdækkende arkivkampagne "Giv det videre", som startede allerede sidste år.

Her skulle københavnerne indlevere deres del af historien om hovedstaden til gavn for fremtidige historieinteresserede. 

Læs også Krible krable museum åbner i København

Det blev til i alt 129 erindringsberetninger til Københavns Stadsarkiv, som i forvejen huser en af landets største samlinger, der også anses for at være både vigtig og meget brugt.

Samlingen fortæller om helt almindelige københavneres liv fra cirka 1890 til nu. Sidstnævnte er netop det, som de nye erindringer bidraget til.

- Historien er hele fundamentet for at forstå, hvad vi kommer fra: Hvordan vores forfædre levede, hvad byen var i gamle dage, og hvilke levevilkår, datidens borgere levede under, er med til at lære os om, hvem vi er, siger Niko Grünfeld.

Vil du gerne bidrage til arkivet - og fortælle din egen københavnerhistorie - så kan du fortsat bidrage ved at klikke her.

Fakta

  • Københavns Stadsarkiv har modtaget 129 nye erindringer til sit erindringsarkiv.
  • Københavns Stadsarkiv har tidligere indsamlet erindringer i 1969 og 1995. De to samlinger repræsenterer to generationer af københavnerfortællinger. Nu er der så føjet en tredje generation til.
  • Alle indleverede historier til Københavns Stadsarkiv vil blive bevaret for eftertiden af arkivarerne.
  • Erindringerne kan i 2018 ses på www.givdetvidere2017.dk, men når dette site lukkes, vil erindringerne fra ultimo 2018/primo 2019 kunne ses på Københavns Stadsarkivs eget erindringssite: https://www.kbharkiv.dk/udforsk/erindringer-kobenhavnernes-egen-historie,
  • Selve erindringsarkivet på Københavns Stadsarkiv rummer omkring 3.400 erindringer. De fleste omhandler tiden fra 1890 og frem til 1960. Temaerne er mange, men fokus er ofte tiden som barn og ung. Godt 2.000 erindringer er skrevet af københavnske pensionister i 1969. De blev afleveret til arkivet efter opfordring af socialborgmester Børge H. Jensen. I 1995 bad Københavns Stadsarkiv endnu engang københavnerne skrive. Det resulterede i 1.200 erindringer. I 2014 indsamlede Stadsarkivet erindringer om skolegang i forbindelse med folkeskolens 200 års jubilæum.
  • Godt 2.400 af erindringerne kan i dag læses direkte på Stadsarkivets hjemmeside.
Kilde: Københavns Kommune

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?