Borgmester: Medarbejdere skal selv bestemme deres arbejdstid

Pilotprojekt viser, at medarbejdere oplever større arbejdsglæde, når de selv kan bestemme over deres egen arbejdstid.

De fleste af os arbejder 30 eller 37 timer om ugen, uden de store muligheder for at gå op eller ned i tid.

quote Projektet her viser, at det faktisk kommer arbejdspladsen til gode, når medarbejderne får medbestemmelse over deres arbejdstid.

Ninna Thomsen, sundheds- og omsorgsborgmester

Det mener Ninna Thomsen, der er sundheds- og omsorgsborgmester i København, er en forældet tilgang til arbejdstid. Af samme grund startede hun sidste år et pilotprojekt, hvor medarbejderne har mulighed for løbende at forhandle om deres arbejdstid.

- Vi er i forskellige livssituationer på forskellige tidspunkter i vores liv, og det smitter naturligt af på, hvor meget vi har mulighed for eller lyst til at arbejde. Det skal en arbejdsplads kunne imødekomme, og projektet her viser, at det faktisk kommer arbejdspladsen til gode, når medarbejderne får medbestemmelse over deres arbejdstid, siger Ninna Thomsen fra SF.

8 ud af 10 i pilotprojektet vurderer, at det har en stor betydning for jobtilfredsheden, at de har mulighed for at aftale ændringer i arbejdstiden, og 13 procent af sygeplejerskerne i projektet har fx valgt at ændre deres arbejdstid.

quote Det handler om at give friheden tilbage til medarbejderne.

Ninna Thomsen, sundheds- og omsorgsborgmester

Arbejdstid skal være fleksibel

Ninna Thomsen mener dog ikke, at en arbejdsuge på 30 timer er den rigtige løsning for alle - som fx Alternativet har været fortaler for.

- En arbejdsuge på 30 timer er det rigtige for nogen, mens andre hellere vil arbejde 37 eller 40 timer om ugen. Vi skal væk fra den tankegang, hvor det kun er op til arbejdsgiveren at bestemme, hvor meget medarbejderen skal arbejde. Det handler om at give friheden tilbage til medarbejderne, siger Ninna Thomsen.

Hun har planer om at brede fleksibel arbejdstid ud i hele sin forvaltning, når projektet slutter.

I februar vil hun stille det som forslag til Borgerrepræsentationen, at de øvrige forvaltninger i kommunen også begynder forsøg med fleksibel arbejdstid.

Hun foreslår en fleksibel tilgang til arbejdstiden, hvor en medarbejder, der arbejder 30 timer om ugen, fx har mulighed for at gå op på 37 timer, hvis medarbejderen er økonomisk presset. Samtidig skal medarbejderen, der er fuldtidsansat, have mulighed for at gå ned på 25 timer, hvis medarbejderen fx vil prioritere sin familie i en periode.

Om pilotprojektet

 


Spørg Os - Afstemning

Spørg Os - Formular

Hvad undrer du dig over?