Boligselskaber truer sig til god opførsel

Mens en dom fra højesteret i 2013 slog fast, at boligselskaber kan smide hele familier på porten, hvis bare én i familien begår alvorlig, personfarlig kriminalitet i området, så sker det yderst sjældent.

DR P4 København har kontaktet seks boligselskaber, der tilsammen administrerer 150.000 boliger i hovedstadsområdet, og kun fem gange sidste år er en hel familie blevet sat på gaden på grund af et familiemedlems kriminalitet. - Nogle gange kan vi ikke gennemføre en sag, fordi vi ikke kan skaffe dokumentation nok. F.eks. hvis naboerne ikke tør vidne, hvis det handler om alvorlige ting som trusler, vold og alvorlig hærværk. Så kan man jo godt blive lidt skræmt, siger HR og Jurachef i boligselskabet KAB, Birthe Houlind.

Sjælden regel er vigtig for boligselskaber

Men selvom reglen kun sjældent benyttes direkte, så er den alligevel vigtig, for den virker forebyggende. Det siger administrerende direktør i boligselskabet FSB, Bjarne Larsson:

- Når man er klar over, at noget så basalt som ens bolig kan forsvinde mellem fingrene på en, så er man også villig til at få styr på sin families, ens egen eller gæsters optræden i et boligområde, siger Bjarne Larsson til DR P4 København.

Han peger altså på, at alene risikoen for at hele familien står uden tag over hovedet, hvis bare et enkelt medlem af familien begår personfarlig kriminalitet i nabolaget er nok til at reducere antallet af sager.

Udsmidning virker præventiv mod kriminalitet

I Albertslund brugte man reglen efter flere unge mennesker stod bag en stribe ildspåsættelser i 2013. Det kan være nødvendigt som en sidste udvej, mener borgmester i Albertslund, Steen Christiansen.

I tråd med boligselskaberne betragter han dog i lige så høj grad muligheden for at sætte en hel familie ud som et præventivt redskab mod kriminalitet.

- Alene truslen om, at man kan blive smidt ud af sin bolig er med til at gøre at man samarbejder med myndigheder og i øvrigt er medvirkende til at leve fredsommeligt sammen med sine naboer, siger Steen Christiansen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

20071024-220631-2-1920x1282we

playEt stykke dansk kulturarv fylder 100 år - men det går kun én vej

25_seconds

playHus Forbi deler tusindvis af handsker og skiundertøj ud til hjemløse

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere