Boligselskab vil rive 42 handicapboliger ned - nu gør beboerne oprør

Boligselskabs planlagte nedrivning af handicapvenlige boliger i Tingbjerg udløser store protester blandt beboere.

Erland Frydensberg og hans hustru har i 20 år boet i et handicapvenligt rækkehus i Tingbjerg i det nordvestlige København.

Selv er han dårligt gående efter tre mislykkede rygoperationer, mens konen lider af muskelsvind, knogleskørhed og en tarmsygdom, som gør, at hun i døgndrift har brug for hjælp.

Derfor er parret også ekstremt glade for deres handicapvenlige hjem, hvor de kan klare sig i hverdagen.

Men snart skal deres bolig rives ned sammen med resten af de i alt 42 handicapvenlige rækkehuse på Langhusvej.

Ifølge boligselskabet FSB er der nemlig skimmelsvamp i rækkehusene, og de vil derfor i stedet opføre treetagers bygninger med mindre handicapvenlige boliger i stueetagen til de nuværende beboere. Men de planer er mange af beboerne stærkt utilfredse med.

- Er du tosset mand. Vi vil ikke væk herfra. Man går jo rundt og ser, hvad der er af tilbud, hvis der skulle være noget, men der er ikke noget, der måler sig med det her. Det er der ikke, siger Erland Frydensberg.

Erland Frydensberg kæmper imod boligselskabets nedrivningsplaner.
Erland Frydensberg kæmper imod boligselskabets nedrivningsplaner.
Foto: TV 2 Lorry

- Når du er syg. Og der er mange syge handicappede herude. Vi har altså ikke behov for støj oppe ovenfra, siger Erland Frydensberg.

Han køber desuden ikke boligsselskabets forklaring om, at der skulle være skimmelsvamp i boligerne.

- Jamen så kan de rive hele Tingbjerg ned. For vi har ikke skimmelsvamp.

Vores lille oase

Lidt længere nede af vejen bor Jan og Susan Bergmann. Parret mener absolut heller ikke, der er behov for nedrivning af rækkehusene.

- Vi troede, vi skulle blive gamle her. Det er vores lille oase. Og så vil de rive det ned. Jeg synes, det er grotesk et eller andet sted. De er ikke meget mere end 50 år gamle, siger Susan Bergmann til TV 2 Lorry.

Jan og Susan Bergmann mener absolut heller ikke, der er behov for nedrivning af rækkehusene.
Jan og Susan Bergmann mener absolut heller ikke, der er behov for nedrivning af rækkehusene.
Foto: TV 2 Lorry

Susan Bergmann har gigt, lider af kroniske muskelsmerter og er dårligt gående på grund af kunstig hofte og knæ, hvorfor parret for alt i verden gerne vil blive boende i deres nuværende bolig.

- Vi håber, at den her kamp fører til, at der ikke bliver nedrivning, men renovering. Altså det er det eneste optimale for beboerne og husene, siger hun.

Tænker på det dag og nat

Det ønske deler beboerne Anja Jensen og Pernille Struck også. Begge deres ægtefæller er nemlig også handicappede.

- Vi tænker på det dag og nat. Det er ikke sjovt, siger Anja Jensen til TV 2 Lorry.

Men ifølge FSB bliver en renovering lige så dyr som en nedrivning, så de vil i stedet satse på at finde den - ifølge dem - bedst mulige løsning for beboernes fremtid, fortæller næstformand i FSB, Lars Vestergaard Christiansen.

- Der kommer også i efteråret workshops med beboerne i forhold til fremtidens planer - lige præcis om, hvordan man laver fremtidens boliger, sådan så man kommer til at nærme sig hinanden så godt som muligt og får lavet de bedste løsninger, siger han til TV 2 Lorry.

42 handicapvenlige rækkehus på Langhusvej i Tingbjerg skal rives ned.
42 handicapvenlige rækkehus på Langhusvej i Tingbjerg skal rives ned.
Foto: TV 2 Lorry

Nedrivningen er en del af kommunens helhedsplan, hvor den har flertalsopbakning i både Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget.

Men fungerende teknik- og miljøborgmester, Karina Vestergaard Madsen, vil frem mod sagens behandling i borgerrepræsentationen arbejde på, at få lavet en uvildig vurdering om skimmelsvampen.

Men uanset hvad er den eneste løsning ifølge beboerne at blive boende.

- Jeg kan ikke se, hvor de kan flytte os hen. Hvor vi har de samme ting og sager, som vi har brug for , Erland Frydensberg.


Spørg Os - Afstemning

Spørg Os - Formular

Hvad undrer du dig over?