Boligrabatten stiger: Københavnere prissætter for højt

Prisen på ejerlejligheder i Hovedstaden stiger fortsat i et meget højt tempo. Sælgerne prissætter dog nu så højt, at de må give større nedslag i prisen.

Foto: Jeppe Michael Jensen - Ritzau Scanpix

Når de københavnske ejerlejlighedsejere sætter boligen til salg, er den fineste disciplin i øjeblikket at prissætte realistisk.

Flere år med heftige prisstigninger har gjort sælgerne særdeles optimistiske.

Alt tyder dog på, at prisniveauet har oversteget købernes økonomiske øvre grænse, idet nedslaget på salg af ejerlejligheder i Region Hovedstaden er steget markant.

Henover det seneste år er rabatten nemlig steget 42,5 procent. Det viser nye tal fra Boligsidens Markedsindeks for april 2018.

- Den helt store årsag til, at nedslaget er steget, er, at folk ganske enkelt prissætter alt for højt, og det hænger uden tvivl sammen med, at aktiviteten på det københavnske boligmarkedet har været ekstremt højt længe. Priserne har været på himmelflugt i flere år, og alligevel er salgstiden faldet. Derfor kan det være svært at forstå, at man nu skal til at justere på forventningerne," siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Læs også København: Salget af ejerlejligheder styrtdykker

Priserne er steget knap 10 procent

Det stigende nedslag er med til at lægge en lille dæmper på prisernes stigningstakst, der dog ligger på et særdeles højt niveau. Sammenligner man ejerlejlighedspriserne i Region Hovedstaden i april 2017 og april i år, er der tale om en stigning på 9,4 procent. På sigt kan stigningen give anledning til bekymring.

- Vi har nu haft flere år med prisstigninger i den størrelsesorden, og det er mere end, hvad markedet kan bære, hvis udviklingen fortsætter. For perspektivets skyld kan nævnes de nyligt forhandlede lønstigninger på otte procent over en treårig periode for de offentligt ansatte. På boligmarkedet har vi set stigninger på den øvre side af otte procent og endda hvert eneste år siden rentefaldet i 2015. Der skal ikke de store udregninger til at forstå, at så store prisstigninger udvander almindelige menneskers økonomi, siger Birgit Daetz.

Læs også Se listen: Prisen for en kvadratmeter i København eksploderer

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik