Boligejere sat i klemme: Nu vil kommune løse problemet

En enig Borgerrepræsentation i København vil omstøde de nye regler for hjemfaldspligt, så boligejere ikke mister flere hundrede tusinde kroner.

Private boligejere med hjemfaldspligt i Københavns Kommune kan måske ånde lettet op inden længe. En enig Borgerrepræsentation besluttede nemlig torsdag aften, at berørte borgere skal kunne købe sig fri, og at man vil have lov til at rulle prisjusteringen tilbage til det gamle, lave niveau.

- Vi er superglade, for vi er nødt til at skabe tryghed om folks hjem og folks boliger, siger det konservative medlem af Borgerrepræsentationen, Jakob Næsager, til TV 2 Lorry.

Den nye prisjustering blev for nylig iværksat i begyndelsen af april. Uden varsel besluttede politikerne nemlig i enighed, at det skal være dyrere for boligejerne at købe deres boliger fri af kommunens såkaldte hjemfaldspligt.

Det betød, at boligejerne nu skulle af med op til flere hundrede tusinde kroner ekstra til Københavns Kommune, hvis de havde planer om at købe sig fri af kommunens tilbagekøbsret.

Siden 1996 har prisen været baseret på den offentlige ejendomsvurdering. Men på et møde den 30. marts besluttede Borgerrepræsentationen at ændre praksis, så frikøbet fremover skulle baseres på en vurdering fra en ejendomsmægler.

En hastesag

Den beslutning ser altså nu ud til at blive omgjort. Og det skal ske hurtigt, lyder det fra Borgerrepræsentationen efter mødet torsdag aften.

- Overborgmesteren (Frank Jensen, Soc.dem., red) har lovet at speede processen op, så alle kan købe sig fri. Og så skal vi have afklaret, om de kan gøre det til den gamle, lave pris. Derfor har vi bedt om en juridisk redegørelse i hvilket omfang vi må have lov til at sælge til under max-pris, siger Jacob Næsager til TV 2 Lorry.

I første omgang har Borgerrepræsentationen fokus på privatboligerne, som udgør omkring 80 procent af de i alt 1200 ejendomme, som Københavns Kommune anslår at have tilbagekøbsrettigheder til.

- Det er en topprioritet, og vi forventer, at vi har det afklaret i maj eller juni. Det er meget vigtigt, at det bliver behandlet som en hastesag, for der er mange familier, som har behov for at vide, hvad deres ejendom kan sælges til, hvis de eksempelvis skal optage nyt lån til tag eller køkken, eller hvis de står i en slagssituation, siger Jacob Næsager.

Total enighed

Fra Socialdemokraternes side bekræftes det, at der var total enighed blandt alle medlemmerne, så en afstemning var slet ikke nødvendig, oplyser det Socialdemokratiets medlem af Borgerrepræsentationen, Niels E. Bjerrum.

- Men vi ved jo endnu ikke, om det juridisk kan lade sig gøre. Og det hjælper kun en del af dem, der har et problem, for de kigger kun på de boligejere, der har givet købstilbud fra 2016 til 2017. Der er jo masser, der falder udenfor det, siger Niels E. Bjerrum.

Han påpeger, at Borgerrepræsentationen er forpligtet til at varetage kommunens interesser og økonomi på bedst mulig vis.

- Det er jo et spørsgmål om, hvorvidt vi juridisk gør det, hvis vi undlader at lave den her ændring. Hvis vi ikke er bundet på hænder og fødder, så vil vi alle gerne hjælpe borgerne, det er mere om vi kan og må. Og det skal juristerne nu finde ud af i den kommende tid, siger han.

Så meget er værdierne steget

Ifølge Berlingske Business var værdien af Københavns Kommunes tilbagekøbsrettigheder i 2016 opgjort til cirka 2,5 milliarder kroner. En værdi der med regelændringen forventedes at stige markant.

Baseret på regeringens udmelding i efteråret 2016 og forvaltningens skøn, estimeres værdien af hjemfaldsklausulerne for privatboliger – ifølge Københavns Kommune - at være steget med 6-700 mio. kr. med indførelsen af den midlertidige frikøbsordning.

For erhvervsejendomme og andre ejendomme, som udgør ca. 20 procent af ejendommene med hjemfaldsklausul, men ca. 80 procent af værdien at hjemfaldsklausulerne, estimeres værdien at være steget med over 1 mia. kr. 

En af de berørte boligejere er Kenneth Nielsen og hans familie fra Vanløse, der pludselig skulle betale 637.000 kroner mere end forventet til Københavns Kommune, da de solgte deres lejlighed. 

Du kan se indslaget herunder.

En række boligsælgere i København står nu med en stor ekstraregning efter kommunen har ændret i reglerne for frikøb af den såkaldte hjemfaldspligt.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik