Bjørn Elmqvist: Roma-stramning er en gratis omgang

Man kan allerede straffe hjemløse, der overnatter på gaden, lyder det fra Retspolitisk Forening. Konservative peger på, at EUs åbne grænser er problemet.

Københavnerne oplever, at flere og flere udenlandske hjemløse sover på gaden. Og det er både utrygt og ulækkert, for flere steder døjer naboer med de hjemløses efterladenskaber.

Problemstillingen fik tirsdag overborgmester Frank Jensen, Soc.dem., og socialborgmester Jesper Christensen, Soc.dem., til at kræve, at regeringen handler. Og det gør den så, bekendtgjorde statsminister Lars Løkke Rasmussen, Venstre, i går under Folketingets afslutningsdebat.

Men spørgsmålet er, om regeringens initiativ vil hjælpe? Det spørgsmål satte vi til aften til debat på Lorry+.

quote Vi er ikke interesseret i at danske hjemløse skal kæmpe med udenlandske om en plads på gaden. De er her grundet EUs åbne grænser. Det er i høj grad et problem, der handler om reglerne i EU

Rasmus Jarlov, folketingsmedlem, Kons.

Jarlov: EU er problemet

Ikke overraskende forsvarede folketingsmedlem Rasmus Jarlov, Kons., regeringens initiativ.

- Vi er ikke interesseret i at danske hjemløse skal kæmpe med udenlandske om en plads på gaden. De er her grundet EUs åbne grænser. Det er i høj grad et problem, der handler om reglerne i EU, sagde han.

Regler, som gør, at man ikke bare kan udvise romaerne.

Forsvarsadvokat Bjørn Elmqvist, der er formand for Retspolitisk Forening, pegede på, at politiet ikke kan løse en social opgave, som det er at få hjemløse væk fra gaden.

- I bund og grund skyldes det, at vi har været meget optaget af at høste fordelene af arbejdskraftens frie bevægelighed, hvor vi har billig arbejdskraft fra andre EU-lande til eksempelvis metrobyggeri, pointerede han.

quote Der er allerede en straframme på seks måneders fængsel. Nu taler statsministeren om 14 dage. Det ligger inden for straframmen. Det er en gratis omgang

Bjørn Elmqvist, forsvarsadvokat, formand for Retspolitisk Forening

- Noget, djævlen har skabt

Han giver ikke meget for regeringens nye opstramning.

- Der er allerede en straframme på seks måneders fængsel. Nu taler statsministeren om 14 dage. Det ligger inden for straframmen. Det er en gratis omgang, sagde han.

Rasmus Jarlov forklarede:

- Det er en minimumsstraf, der bliver hævet. Hvor man før fik en uge betinget, så risikerer man fremover to uger, sagde han.

- Minimumsstraffe er noget djævlen har skabt, svarede Bjørn Elmqvist.

Netop minimumsstraffe er en af hjørnestenene i de borgerlige partiers retspolitik, som partierne flere gange har anvendt som led i at stramme straffene – hvilket ofte har givet anledning til kritik fra eksperter.

Og således også fra Bjørn Elmqvist.

- Pr. fængselsdag koster det 1.000 kroner. Det vil sige, at vi bruger 14.000 kroner på en, der ellers havde sovet på gaden eller et andet sted. Det er molboagtigt for at sige det lige ud, sagde han.

Se hele debatten her:

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

Bertel2

Bertel Haarder takker af: Her er 9 nedslag i hans lange karriere

20200917-173607-L-1920x1277we

Her er de 12 sager: Advokatundersøgelse afslører Frank Jensens krænkelser

20191107-180758-5-1920x1280we

Partier kræver brev i fredningssag tilbagekaldt: "Retssikkerheden er på spil"

Lejlighed altaner

Det kan blive sværere at få en altan i København

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere