Birgit laver strømper fra 1600-tallet og interessen er enorm

I en workshop på Københavns Museum kan man lære at strikke strømper, som de gjorde i 1600-tallet. Museet fortæller om skyhøj interesse.

For mange danskere er vinteren ensbetydende med et par ekstra uldsokker på fødderne. Og det har det faktisk været i lang tid.

I forbindelse med bl.a. metro-udgravningerne på Rådhuspladsen er der nemlig fundet strikketøj fra 1600-tallet, der er så velbevaret, at man har kunne se, hvilket mønster, der har været på.

Og mere skulle der ikke til, før strømpestrikker og -designer Birgit Kønig blev inspireret:

- Strømper er min store passion, og jeg har strikket, så længe jeg kan huske. Jeg havde læst om de strømper, man har fundet ved udgravninger forskellige steder i København, og der fik jeg inspiration til blandt andet en lille barnestrømpe, siger hun.

Denne børnestrømpe stammer fra udgravningen på Rådhuspladsen. Det kan være svært at se med det blotte øje, men arkæologer har fundet et mønster på strømpen.
Denne børnestrømpe stammer fra udgravningen på Rådhuspladsen. Det kan være svært at se med det blotte øje, men arkæologer har fundet et mønster på strømpen.
Foto: Københavns Museum

Derfor valgte Københavns Museum i samarbejde med Birgit Kønig at arrangere tre workshops i det historiske makerspace STORM20, der er en slags museumsbutik, men hvor gæsterne selv designer og laver sine produkter.

 Her kan man få lov at komme helt tæt på de gamle strømper og lære om deres historie, inden man bliver undervist i selv at strikke dem af Birgit Kønig.

- Vi har aldrig før oplevet så stor interesse for et arrangement. Både første og andet arrangement blev udsolgt på få timer, og vi blev kimet ned af folk, som ikke fik billet, siger Sandra Cecilie Klit, der er arrangementskoordinator i STORM20.

Birgit Kønigs rekonstruktion af strømpen fundet under Rådhuspladsen.
Birgit Kønigs rekonstruktion af strømpen fundet under Rådhuspladsen.
Foto: Birgit Kønig

Hun forklarer den store interesse med, at mange kan forholde sig til at strikke en strømpe, men også at det for mange er spændende at komme tæt på Københavns tidlige beboere:

- Det er fascinerende at se en ting så tæt på, at man kan forestille sig at et menneske for 4-500 år siden har lavet det i hånden og brugt det. Man kan måske identificere sig lidt mere med de tidligere københavnere.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

Klovn

Fortryder afslutning: Nu bliver det rigtig pinligt med gammelmands-problemer

fangekoret

playVideo: Tidligere indsatte overrasker Louise efter 25 år bag tremmer

Lysfestival5

playJesper er lysets mester – også udlandet har fået øje på ham

Dragør lodstårn

Over 100 år gammelt vartegn i fare for at rådne op

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere