Bilister drøner over for rødt - nu vil minister kigge på sikkerheden

Transportminister Benny Engelbrecht vil nu undersøge mulighederne for at forbedre trafiksikkerheden.

21 bilister kørte over for rødt på bare en time, hvor TV 2 Lorry filmede et kryds i København. 

Og det er 21 for meget ifølge de politikere, vi har vist optagelserne til.

- Det er helt vildt, og det ser ud som om, det smitter. Det er virkeligt farligt for resten af trafikken. Det er en gyser, siger retsordfører for Dansk Folkeparti, Peter Skaarup. 

quote Jeg vil gerne se på, hvordan vi bedst muligt kan sikre en trafikkultur, hvor trafikanter, uanset om man benytter traditionelle eller nye former for transportmidler, overholder færdselsreglerne og ikke kører over for rødt lys

Benny Engelbrecht, Transportminister, Socialdemokratiet

Og hos Radikale Venstre er retsordfører Kristian Hegaard lige så chokeret.

- Shit de har fart på. Hvad fanden tænker de på?, lyder hans reaktion. 

I Transportministeret er de også blevet bekendt med optagelserne, og minister Benny Engelbrecht (Soc.dem) vil nu sørge for at følge op på muligheder for at forbedre sikkerheden i trafikken.

- Jeg vil gerne se på, hvordan vi bedst muligt kan sikre en trafikkultur, hvor trafikanter, uanset om man benytter traditionelle eller nye former for transportmidler, overholder færdselsreglerne og ikke kører over for rødt lys, siger Benny Engelbrecht i en mail til TV 2 Lorry. 

Og det kan være, at det skal ske ved hjælp af elektronik.

- Jeg vil også undersøge, om der er nogle teknologiske løsninger, som kan styrke håndhævelsen, siger transportministeren. 

Politi skal være mere til stede

Både Peter Skaarup og Kristian Hegaard mener, at lovovertrædelserne kalder på mere politi og flere bøder. 

- De her billeder viser, at det er nødvendigt, at politiet er mere til stede. Og det er nok også nødvendigt, at der bliver uddelt nogle følelige bøder, sådan så bilisterne finder ud af, at det er en rigtig, rigtig dårlig ide, at kører over for rødt, siger Peter Skaarup. 

Kristian Hegaard mener, at bødestørrelsen på 2.000 kroner og et klip i kørekortet er passende, men at der skal deles flere ud. 

- Det kan være, at vi skal rykke rundt på politiets ressourcer, så de kan holde øje med det her i stedet for. De har i øjeblikket svært ved at finde politiheste, og der er heller ikke så meget ved at stå nede ved grænsen. Det kunne være, at de havde større nytte at gøre andre steder, siger han. 

Størrelsen på bøden er dog noget, som Dansk Folkeparti vil forsøge at hæve.

- Det er klart, at 2.000 kroner for en billist, der kører over for rødt, selvfølgelig er træls, men det er jo endnu mere træls, hvis bøden er 3.000 kroner, siger Peter Skaarup.

Se de 21 bilister der i løbet af bare en time drøner over for rødt lys.

Han går nu til justitsminister Nick Hækkerup (Soc.dem) for at få ham til også at gå ind i sagen. 

- Vi rejser de her billeder overfor justisministeren med henblik på, at vi dels får flere betjente til at kontrollere den her trafik de steder, hvor folk kører over for rødt. Men også giver bøderne et nyk opad, så de, der virkelig ikke gider at overholde reglerne, kommer til at mærke, at det skal man altså, siger Peter Skaarup. 

Justitsministeren har ikke ønsket at stille op til interview. 

Flere ulykker men færre bøder

Antallet af ulykker, der er sket efter kørsel over for rødtlys er steget og var sidste år rekordhøjt. Samtidig er antallet af udstedte bøder for at køre over for rødt dog faldet.

Sigtelser201020112012201320142015201620172018
Københavns Politi208220472127198318811639145014971560
Københavns Vestegns Politi863904936862897949674540812
Nordsjællands Politi312345297227228173190138125
Midt- og Vestsjællands Politi167255244196255229173182180

Rådet for Sikker trafik vurderer, at tingene formentlig hænger sammen.

- Det at køre over for rødt lys er blevet en del af hverdagen, og det har selvfølgelig også noget at gøre med, at risikoen for at blive taget i det her er meget minimal, siger direktør i Rådet for Sikker Trafik, Mogens Kjærgaard Møller.

- Politiets indsats er ikke så markant på det her område. For antallet af sigtelser spejler sig direkte i de indsatser og ressourcer, som politiet sætter ind på den her form for adfærd, siger han.

Københavns Politi er selv overrasket over det høje antal bilister, som trodser det røde lys på Tv 2 Lorrys videooptagelse. 

- Det er jo fuldstændig vanvittigt, at folk er så ligeglade med de røde lys. Det er et stort kryds, og der er jo rigtig langt til de er ovre på den anden side, så der kan nå at ske alt muligt, siger Peter Veje, der er sektionschef i Københavns Politis færdselsafdeling. 

Men politiet afviser, at kørsel for rødt lys ikke har en høj prioritet. Alligevel kan de se, at indsatsen er dalet.

- Jeg kan ikke sige, at vi har nedprioriteret det, men jeg kan sige, at der måske har været nogle andre ting som eksempelvis bandekonflikt og lignende, som har gjort, at vi har fået ændret nogle ressourcemuligheder, siger Peter Veje.

Se indslaget om bilister, der kører over for rødt, nedenfor:

Vi sætter fokus på en dødsensfarlig trafikkultur, hvor bilister ser stort på det røde lys.

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

Pernille Skipper

Se mavebilledet: Pernille Skipper venter sit andet barn til sommer

Bertel2

Bertel Haarder takker af: Her er 9 nedslag i hans lange karriere

20200917-173607-L-1920x1277we

Her er de 12 sager: Advokatundersøgelse afslører Frank Jensens krænkelser

20191107-180758-5-1920x1280we

Partier kræver brev i fredningssag tilbagekaldt: "Retssikkerheden er på spil"

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere