Besparelser på universitet møder international kritik

Københavns Universitets besparelser på studiet indianske sprog og kulturer skaber røre blandt forskere på flere internationale institutioner.

Københavns Universitet er det eneste sted i Europa, hvor studerende både kan læse en bachelor og en kandidatgrad i studiet indiansk sprog og kultur.

Men universitetet skal spare, og til efteråret optages der derfor ikke nye studerende på indianske sprog og kulturer.

Læs også: Uddannelser: Så meget skal de spare

Samtidig er studiet lukningstruet, og desuden skal fagets institut, ToRS, skaffe sig af med i alt 27 ansatte, hvilket kan gå udover forskerne på indianske studier.

Den beslutning møder kritik fra forskellige universiteter rundt om i verden. I alt har 26 forskere kontaktet rektor Ralf Hemmingsen samt dekan på Det Humanistiske Fakultet, Ulf Hedetoft, for at udtrykke deres bekymring over udviklingen.

Det skriver Information.

Elizabeth Graham, der er lektor i mesoamerikansk arkæologi ved det anerkendte University College i London, er én af dem, der har taget kontaktet til Københavns Universitet.

- Jeg er meget foruroliget over at høre, at jeres universitet tænker på at lukke afdelingen for indianske sprog og kulturer. Afdelingen betragtes som ledende inden for sit felt - ikke kun i Europa, men også i verden, skriver hun i sit brev til Københavns Universitet, skriver Information.

Også Andrew K. Scherer, der er professor i arkæologi ved eliteuniversitetet Brown i USA, har sendt et brev, hvor han retter en skarp kritik mod Københavns Universitet.

I en skriftlig kommentar til Information uddyber han sin bekymring:

- Når de lukker for optag på studiet, sender Københavns Universitet et signal om, at de amerikanske stammer og deres store kulturelle bidrag ikke har nogen betydning for den globale arv. Vi lever mere end nogensinde i en tid, hvor det er afgørende, at folk ikke kun lærer om deres egne traditioner, men også lærer om mennesker fra andre hjørner af kloden, skriver han og tilføjer, at studiet i indianske sprog og kulturer efter hans mening ikke bør begrænses til amerikanerne.

Henvendelser omkring indianske studier kommer fra hele verden - blandt andet fra Mexico, USA, Spanien, England, Tyskland, Polen og Holland. 

I alt skal cirka 25 stillinger på ToRS spares væk.

Ledelsen på Københavns Universitet afgører desuden i løbet af i år, hvilke af de lukningstruede sproguddannelser, der eventuelt skal lukkes helt.

 

 

 

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik