Beboere i truet kunstnerhus: Politikerne kan forhindre ombygning

Et gammelt hus med atelier på tagetagen har fået Teknik- og Miljøudvalget i Københavns fulde opmærksomhed efter en kapitalfond vil omdanne de historiske atelierer til lejligheder.

Mandag skal Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune beslutte, om en amerikansk kapitalfond skal have lov til at omdanne historiske atelierer til taglejligheder.

Siden 1892 har billedkunstnere arbejdet og boet i ateliererne i Holckenhus, der ligger midt i København.

Store kunstnere som P.S. Krøyer, Emil Nolde og Jens Birkemose har alle været der, boet der og skabt deres kunst der.

Men historien om kunstnerbygningen, hvor der fortsat dufter tungt af maling og emmer af kreativitet, er snart fortid, hvis det står til kapitalfonden The Blackstone Group, som har købt ejendommen.

Den amerikanske kaptialfond ønsker nemlig at omdanne de historiske atelierer til luksus-taglejligheder.

"Det er en katastrofe"

I mere end 100 år har store, danske kunstnere, som P.S. Krøyer og Emil Nolde, skabt kuntsværker på 5. sal i Holckenhus midt i København.

Kunstnere og beboere kalder den planlagte ombygning en katastrofe, og nu håber de, at Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune vil komme de historiske atelierer til undsætning.

- Det svarer lidt til at rage Jellingehøjene ned og sige, at nu skal vi have boliger eller en motorvej til at gå her, lyder det fra Jens Qvesel, der er beboer i huset.

TV 2 Lorry har tidligere fortalt, hvordan der tegner sig et splittet billede blandt partierne i udvalget, men hos Socialdemokratiet mener man ikke, at det bliver nemt at frede de gamle atelierer.

- Hvis vi blot siger "nej, vi vil ikke give en byggetilladelse", så er det magtfordrejning, og så er det ulovligt. Så det kan vi ikke, siger Lars Weiss, soc.dem., til TV 2 Lorry.

- Hvis det skal lykkes at bevare de her atelierer, så skal der findes en kreativ løsning, tilføjer han.

Beboerforening: Planloven giver løsningen

Det står der i planlovens §14

Men en sådan løsning findes i Planloven, lyder det fra bebeoerne i Holckenhus.

Derfor afsendte de igår, søndag, et brev til samtlige medlemmer i Teknik- og Miljøudvalget med 11 argumenter for at aktivere Planlovens paragraf 14, der kan forhindre kapitalfondens planer.

Hovedargumentet er ifølge Jesper Egevang, der er beboerrepræsentant i Holckenhus, at området i Indre By, hvor Holckenhus ligger, ikke er omfattet af en lokalplan - og derfor kan paragraf 14-forbuddet nedlægges.

- Politikerne har ikke taget kvalitativt stilling til, hvad der skal være kvaliteterne i det her kvarter, men ved at aktivere § 14 får politikerne et år til at få drøftet, hvad der skal være de kvaliteter for kvarteret, som så bør blive afspejlet i en lokalplan. Det er det, som er vores hovedpointe, siger Jesper Egevang til TV 2 Lorry.

Kreativiteten med billedkunsten kan være fortid i Holckenhus i København
Kreativiteten med billedkunsten kan være fortid i Holckenhus i København
Foto: Shutterstock

En del af kulturaksen

Beboerrepræsentanten påpeger desuden, at hele området omkring bygningen, der både huser Glyptoteket, Nationalmuseet, Tivoli, Bymuseet og museerne på slotsholmene, kaldes for Indre Bys Kulturakse, og at han derfor har svært ved at se kommunens kulturstrategi løftet.

- Lars Weiss siger, at han ikke kan stille noget op, men det er ikke korrekt. Problemet er, at Teknik- og miljøforvaltningen, som har forberedt materialet til mødet, naturligvis ikke har set på de hensyn, der ikke stilles i lovgivningen, når der ikke ligger en lokalplan. Muligheden for at lave en lokalplan nu afhænger af, at man gør brug af §14, siger Jesper Egevang og tilføjer:

- Det betyder ikke, at ejer ikke må ansøge om at nedlægge ateliererne - det betyder blot, at politikerne har et grundlag, som de kan træffe beslutninger på baggrund af.

"Det bliver svært at sikre ateliererne"

Ifølge Lars Weiss skal dagens møde netop omhandle, hvorvidt det er muligt at sikre ateliererne. Men det bliver svært, forudser han.

- Vi har fået at vide af forvaltningen, at hvis vi bruger paragraf 14 her, kan vi kræve, at der skal være serviceerhverv eller håndværk i tagetagen. Men det sikrer ikke, at der skal være atelierer deroppe, siger Lars Weiss og tilføjer:

- I dag går det ud på at høre forvaltningen om den skrivelse, der ligger til indstillingen, er fyldestgørende, eller om der kan gøres noget mere. Eller om det måske er det en af de sager, hvor man står med armen vredet om på ryggen.

Mødet i Teknik- og Miljøudvalget finder sted fra 12.00 til 15.30.

beboerforeningen i Holckenhus' 11 argumenter til udvalget

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

dining week

Populær madfestival frygtede storm efter udskydelse

Henrik Nordbrandt

playDigteren Henrik Nordbrandt led af anoreksi: Det var et ubevidst ønske om at begå selvmord

20130516-162059-L-1920x1280we

Nu kan du få gratis adgang til oplysninger om dig selv i Rigsarkivet: Sådan gør du

De Ukendte Danmarksmestre - Pinball

playDanmarksmester i pinball sigter efter at blive verdens bedste

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere