Beboere er imod fodboldtræning i nærmiljøet

De københavns fodboldklubber mangler baneplads. Men det møder modstand i bymiljøet, at de vil overtage de eksisterende boldbure i eftermiddags- og aftentimerne.

Det møder lokal modstand fra flere fronter, at fodboldklubberne Vestia, BK Skjold og Nørrebro United ønsker at starte træning op på de boldbaner, der findes rundt omkring i det københavnske bymiljø.

Nogen af de 24 boldbaner, fodboldklubberne ønsker at bruge, bliver nemlig i dag brugt flittigt af lokale børn og unge.

- Hvis det blev lavet sådan, at det kun er klubber, der må spille her, så ville det jo betyde, at vi ikke rigtig har noget sted at spille, siger 14-årige Asger Falkesgaard Olsen, der flere gange om ugen spiller på asfaltbanen på Litauens Plads på Vesterbro.

Klubberne vil ikke have eneret til banerne, men de vil meget gerne træne der i hverdagene om eftermiddagen og aftenen, og fordi banerne er forholdsvis små, så vil der i det tidsrum ikke være plads til andre børn og unge.

- Det betyder jo virkelig meget for os det her sted. Det er et sted vi unge er fælles om. Et sted hvor vi kan mødes og spille fodbold, det er jo megafedt for os. Man lærer hele tiden nogen nye at kende igennem fodbolden hernede, så jeg vil være rigtig ked af, hvis det bliver taget fra os, siger Asger Falkesgaard Olsen.

quote Jeg vil vove at påstå, at vi kommer til at bruge banerne mere end de selvorganiserede vil gøre

Søren Vesterbæk, Formand, BK Vestia

De tre fodboldklubber kæmper med pladsmangel, og må ofte afvise en del potentielle nye klubmedlemmer, simpelthen fordi de ikke har baneplads nok til at oprette nye hold.

Derfor har de spurgt Københavns Kommune, om de mindre boldbaner rundt om i byen ikke kan blive bygget om, så de alle har kunstgræs og belysning, så klubberne kan spille foreningsfodbold på dem.

- Jeg forstår jo godt behovet fra klubbernes side, men for os beboere er det altså ikke fedt. Vi bruger jo den her bane næsten dagligt, siger Mathias Hammer, der er nede på Litauens Plads for at spille fodbold med sine to sønner.

- Jeg synes, det er et af de skønneste rum midt på Vesterbro, for der er altid folk hernede, og altid børn nede og spille, og forældre som man kan tale med. Altså det er jo måden, man møder sine naboer på her i kvarteret.

Kommunen positivt stillet over for fodboldklubbernes ønske

BK Vestia anerkender, at banerne har en stor betydning for det lokale liv, men mener alligevel, at klubberne kan få endnu mere ud af områderne, fordi de typisk vil have 20-30 børn til at træne på banerne ad gangen.

- Jeg vil vove at påstå, at vi kommer til at bruge banerne mere end de selvorganiserede vil gøre. Vi kommer også til at kunne bruge dem hele året, altså også om vinteren, hvor de selvorganiserede måske sidder og spiller computer eller noget lignende, siger formand for BK Vestia Søren Vesterbæk.

Boldklubben Vestia, BK Skjold og Nørrebro United har hver især peget på otte steder i deres lokalområde, hvor de ser en mulighed for at starte træning op. Enkelte steder er der allerede lys på banerne, men de steder hvor det mangler skal det sættes op for at kunne gennemføre træningspas om aftenen, ligesom klubberne vil have underlaget lavet om til kunstgræs.

quote Hvis det er hver eftermiddag og hver tidlig aften, så tror jeg, at støjen vil blive generende for os.

Knud Svendsen, Østerbro

Københavns Kommune har i første omgang afsat 500.000 kroner til at undersøge, hvad baneombygningerne vil koste, samt undersøge hvilke forhold der taler imod, at klubberne kan overtage banerne i eftermiddags- og aftentimerne.

- Jeg ser gerne, at vi i løbet af ganske få år får lavet i hvert fald en 15-20 af de her baner, for det er nok den størrelsesorden, vi skal op i, hvis det for alvor skal rykke i forhold til klubbernes ventelister, siger politisk ordfører for Socialdemokratiet Jonas Bjørn Jensen.

Frygter larm og lysgener

Et andet kritikpunkt går dog på den larm og det lys baneombygningerne vil give. Classens Have på Østerbro er en offentlig park omkrænset af boliger. Her blev en basketball-bane for få år siden bygget om til en mindre fodboldbane, netop fordi larmen generede de beboere, der har banen som deres baggård.

- Der kom unge mennesker, som spillede basketball ligeså snart vejret var godt, og de spillede hele de lange lyse aftenen, og det var meget generende. Dengang opgav vi tit at sidde herude på vores altan om aftenen på grund af støjgener, siger Knud Svendsen, der er formand for beboerne i beboelsesejendommen Ved Classens Have.

quote Jeg tror altså, at langt størstedelen af dem der bor i brokvartererne, de vil være glade for det her

Jonas Bjørn Jensen, politisk ordfører, Socialdemokratiet

Fra hans altan kan han kigge lige ned til boldbanen, og i det daglige har han det fint med, at lokale børn kommer og spiller for sjov. Men han frygter, at støjen fra de unge bliver skemalagt, så den bliver et fast element aften efter aften.

- Hvis det er hver eftermiddag og hver tidlig aften, så tror jeg, at støjen vil blive generende for os. Og lyset kan også hurtigt gå hen og skabe gener, for de der bor helt op ad banen, siger Knud Svendsen.

Se indslag om fodboldklubberne i København, der desperat mangler fodboldbaner og gerne vil have lov til at træne på pladser og i baggårde.

Fodboldklubberne mener ikke, at korrekt installeret lys vil give mange gener. Til gengæld så er de indstillet på, at træningen kan stoppe tidligere på baner som den i Classens Have, der ligger tættest op af beboelse.

- Hvis vi skal være flere borgere i København og dermed bo tættere på hinanden, så gælder det vel også i forhold til de fritidsaktiviteter og den idræt, vi dyrker. I sidste ende er det jo en politisk prioritering, men jeg mener altså, at der også bør være plads til idrætten, siger formand for BK Vestia Søren Vesterbæk, der får opbakning på rådhuset.

- Når man laver noget, så er der altid nogen, der siger, ’ej skal det være lige her, skal det være lige i min baggård’. Men omvendt ved vi jo også, at dem der bor i brokvartererne er meget tolerante mennesker, de bor der, fordi de elsker livet. Så jeg tror altså, at langt størstedelen af dem, der bor i brokvartererne, de vil være glade for det her, siger politisk ordfører for Socialdemokratiet i Københavns Kommune Jonas Bjørn Jensen.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik