Barfoed kunne ikke: Nu kan uprøvede kræfter give De Konservative mandat i København

Fremgang i meningsmålinger kan igen give Det Konservative Folkeparti et folketingsmandat i København. Kendt debattør og stedfortræder i Folketinget er blandt bejlerne til pladsen.

København.

Et bynavn, der stadig kan udløse nervøse trækninger blandt konservative vælgere, og i særdeleshed hos den tidligere partiformand Lars Barfoed, som ved seneste folketingsvalg for fire år siden til hans egen store overraskelse end ikke kunne sikre partiet ét eneste mandat i Københavns Storkreds. 

Men nu ser en flok uprøvede kræfter ud til at lykkedes med projektet. 

Den seneste meningsmåling fra Megafon for Politiken og TV 2 viser en opbakning på 5,0 procent, og i valgforsker og professor Kasper Møller Hansens geografiske mandatprognose på Altinget.dk, står De Konservative aktuelt til igen at få ét mandat i Københavns Storkreds.  

Men der er ikke en spidskandidat øverst på listen i København klar til at snuppe pladsen, og blandt de otte konservative kandidater i hovedstaden er der ikke én, der tidligere har været valgt til Folketinget. 

Stedfortræder tror på bredden

Tættest på kommer Anders Johansson, der lige nu sidder i Folketinget som stedfortræder, efter Mai Mercado blev børne- og socialminister i november 2016. 

Han tror på, at partiet kan kapre ét og måske to mandater i storkredsen selv uden et profileret ansigt på valgplakaterne i bybilledet.

- Vi har ikke mange kendte kandidater, men vi har et stærkt hold, der appellerer til forskellige vælgergrupper. Bredden kan samlet løfte vores muligheder. Jeg synes faktisk, at vi har en bedre liste denne gang, siger Anders Johansson til TV 2 Lorry.

Konservative kandidater i Københavns Storkreds

  • Katarina Ammitzbøll
  • Helle Bonnesen
  • Nikolaj Bøgh
  • Marie Høgh
  • Anders Johansson
  • Peter Stakemann
  • Caspar Stefani
  • Lasse Vogel Andersen

Han er sammen med Helle Bonnesen, der lige nu sidder i Københavns Borgerrepræsentation, af Altinget blevet udpeget som favoritter til at løbe med mandatet. I januar meldte Marie Høgh, kendt sognepræst og debattør hos blandt andet B.T. og Kristeligt Dagblad, sig som kandidat i København. 

Stedfortræder og præst kan have fordel

Hun og Anders Johansson kan have en fordel i kampen om mandatet i Københavns Storkreds, siger Karina Kosiara-Pedersen, lektor i statskundskab ved Københavns Universitet.

- At være i Folketinget som stedfortræder kan godt være en god platform til at komme ud til vælgerne. Han (Anders Johansson, red.) har også fået erfaring og forbindelser i Folketinget. Det sidste betyder også noget i forhold til at skaffe penge til valgkampen og blive inviteret til lidt sjovere debatter, siger Karina Kosiara-Pedersen.

- Partierne har i mange år ønsket at opstille kende kandidater - nogle der har et netværk og er andet end bare navn, alder og køn. Det kan give en platform, hvis hun (Marie Høgh, red.) er tro mod egne holdninger. Hvis hun kan rokke lidt ved de konservative holdninger, kan det også trække i den rigtige retning, siger lektoren fra Københavns Universitet. 

Konkurrerer indbyrdes

Marie Høgh siger til TV 2 Lorry, at hun ser Anders Johansson og Helle Bonnesen som varme emner til mandatet. Men vælgernes kryds i stemmeboksen handler også i høj grad om tidsånden, og hvilke budskaberne vælgerne længes efter, siger hun til TV 2 Lorry. 

- Jeg håber selvfølgelig på, at jeg bliver valgt. Folk kender mig måske som debattør, men noget andet er at stille op som politiker. Hvis vælgerne vil have noget andet end det, de plejer at få, kan det godt være, at jeg har en chance.

Er der hård konkurrence mellem jer, når nu I er et så forholdsvist lige felt?

- En mand som Nikolaj Bøgh og jeg selv deler mange værdipolitiske holdninger, så vi er jo konkurrenter. Men vi er også mand og kvinde, der udtrykker os forskelligt. Men generelt betragter jeg de andre som medspillere, ingen kan vinde det her mandat hjem alene. 

Hun siger, at de otte kandidater fører hver deres valgkamp, men at de godt kan finde på at sende forespørgsler på valgarrangementer videre til kollegerne, hvis ikke de selv kan eller føler sig i stand til at deltage. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik