Banedanmark om omfattende kabelhærværk: "Aldrig oplevet noget lignende"

Mandag morgen opdagede Banedanmark, at nogen havde klippet vitale kabler på S-togsnettet. Det omfattende hærværk efterforskes nu af politiet.

Mandag morgen.

Dagens tidligste S-tog starter så småt togdriften op i hele hovedstadsområdet, men på Linje A opstår en fejl.

S-toget stopper af sig selv. Efter et opkald til centralen får togføreren tilladelse til at fortsætte kørslen på linjen. Men kort efter sker samme fejl igen.

Snart bliver Banedanmark klar over, at noget er galt på S-togslinje A mellem Svanemøllen Station og Farum Station.

quote Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Claus B. Christiansen, sektionsleder i Banedanmark

De første meldinger fra personalet er stensikre: der er tale om hærværk.

- Da vi opdager sagens omfang med de første morgentog, indkalder vi ekstra personale. Vi indkaldt i alt tre hold som skulle udbredre skaderne, og de arbejdede på højtryk frem til klokken 11, fortæller Claus B. Christiansen, der er sektionsleder i Banedanmark, til TV 2 Lorry.

Efter at have arbejdet i Banedanmark i 38 år er der ikke meget, der kan overraske sektionslederen. Alligevel kom mandagens omfattende hærværk på S-togslinjen mellem Farum og Svanemøllen bag på ham.

Kort nyt: Omfattende hærværk på Banedanmarks kabler

Her blev i alt 40 af Banedanmarks kabler klippet på otte forskellige lokationer.

- Jeg har aldrig oplevet noget lignende, siger Claus B. Christiansen, som derefter bad personalet om at tage billeder af skaderne, før de blev udbedret.

Herefter kontaktede han politiet og anmeldte hærværket.

Politi efterforsker sagen

Hos Nordsjællands Politi bekræfter vicepolitiinspektør Lau Lauritzen hærværket overfor TV 2 Lorry.

- Anmeldelserne går på, at ukendte gerningsmænd har klippet nogle kabler over, som er vigtige for styringen af S-togsdriften.

- Der er i alt otte steder, hvor det er sket mellem Farum Station og Svanemøllen Station, siger vicepolitiinspektøren, der nu har iværksat en efterforskning af sagen.

Nordsjællands Politi gik mandag i gang med at undersøge de otte forskellige gerningssteder på jernbanestrækningen. Politiet vil ikke oplyse hvor meget personale, der er afsat til sagen, men "vi bruger de ressourcer, der skal til", siger Lau Lauritzen.

quote Der er i alt otte steder, hvor det er sket mellem Farum Station og Svanemøllen Station

Lau Lauritzen, vicepolitiinspektør

Tirsdag er de fortsat i gang med undersøgelserne, og ifølge vicepolitiinspektøren fortsætter arbejdet på gerningsstederne også de næste dage.

- Det handler om at klarlægge, om vi kan se et særligt hændelsesforløb. Derefter går vi også efter nogle spor, som vi kan bruge efterfølgende, når vi har fundet gerningsmændene, siger Lau Lauritzen.

- Lige nu er vi ved at lave nogle gerningsstedsundersøgelser og i den forbindelse laver vi forhøring i området. Derfor vil vi appellere til, at borgere, der har set noget mistænkeligt i området fra søndag aften til mandag morgen, kontakter politiet på 114.

Mistanke om samme gerningsmand

Vicepolitiinspektøren oplyser, at politiet desuden undersøger muligheden for overvågningsvideoer, som kan være brugbare for sagen.

Samtidig efterlyser politiet også vidner, som kan have set noget mistænkeligt på jernbanestrækningen mellem Svanemøllen og Farum Station. 

Politiet fortsætter nu efterforskningen, men selvom sagen kun netop er startet, kan noget tyde på, at der kan være tale om den samme forbryder.

- Noget tyder på, at det er gjort på samme måde. Men det vil tage nogle dage, før undersøgelserne er afsluttet, og vi kan sige det mere præcist, siger Lau Lauritzen.

Vicepolitiinspektør Lau Lauritzen opfordrer borgere, der har set noget i området fra søndag nat til mandag morgen, til at rette henvendelse.
Vicepolitiinspektør Lau Lauritzen opfordrer borgere, der har set noget i området fra søndag nat til mandag morgen, til at rette henvendelse.
Foto: TV 2 Lorry

Farligt at begå hærværk på skinnerne

Sektionsleder Claus B. Christiansen fra Banedanmark fortæller, at det er meget farligt at bevæge sig nær sporerne. Og at det kan være endnu farligere at klippe kabler.

- Der ligger en masse kabler omkring sporerne. Nogle af dem er returstrømsledninger, som er meget farlige.

- Vi opfordrer folk til at holde sig væk. Hvis man klipper andre ledninger end dem her, kan man få 1.500 volt gennem sig, fortæller han til TV 2 Lorry.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

politi

36 unge holdt fest i medborgerhus og brød forsamlingsforbud

Christiania Pusher Street

65 personer sigtet for at sælge hash udenfor Christiania

Bomberør

17-årig risikerer forhøjet straf for at skyde med bomberør mod tre betjente

Politi tæt

Skønhedssalon holdt åbent, da politiet kom - kunde flygtede ud ad bagudgangen

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere