Bæredygtige kokkeuniformer hitter blandt københavnske restauranter

Mere end 2.200 kokke har i dag taget en ny bæredygtig uniform på sig. Uniformen er fremstillet af slidte duge og passer derfor godt ind værdimæssigt, lyder det fra chef.

Der bliver vasket, sorteret og syet på livet løs på De Forenede Dampvaskeriers adresse i Skovlunde.

I dampvaskeriets syafdeling arbejder Gülerman, som laver masser af ødelagte tekstiler om til nyt og anvendeligt tøj.

Hver dag modtager hun og de andre ansatte i syafdelingen tre vogne med brugt tøj, som de i første omgang skal sortere. En stor del af tøjet kan nemlig syes om, så det igen kan blive brugt som nyt. 

- Jeg reparerer en stor del af tøjet, og det er meget vigtigt, fordi det er dyrt, hvis vi bare smider det hele ud. Hvis tøjet ellers er i udemærket stand, men for eksempel mangler en lynlås, kan jeg først sy en ny lynlås på og derefter sende det tilbage til kunden, fortæller Gülerman, som er syerske hos DFD. 

Stor vandbesparelse

DFD har gennem mange år leveret tøj til alverdens brancher, men særligt inden for én branche er der inden for kort tid kommet mange nye kunder. 

Den danske restaurantscene har for alvor har fået øjnene op for et nyt genbrugsprodukt, som mildest talt hitter i de professionelle køkkener.

Produktet er en kokkeuniform fremstillet af slidte restaurantduge.

- Vi har været inde og kigge på, hvor mange liter vand man bruger på at producere en kokkeuniform af nye materialer, og her viser vores måling, at det ligger på omkring 3.000 til 3.500 liter vand per uniform.

- For hver gang vi laver en ny kokkeuniform af kasserede tekstiler, så sparer vi den mængde, siger marketingschef i DFD, Peter Bjerg Jørgensen. 

Her ses tre færdigproducerede kokkeuniformer, som er fremstillet af genanvendelige tekstiler. 
Her ses tre færdigproducerede kokkeuniformer, som er fremstillet af genanvendelige tekstiler. 
Foto: Tobias Schiøler/TV 2 Lorry

Kunderne vælter ind

I dag er mere end 2.200 kokke og tjenere i Danmark iført en genbrugsproduceret uniform. Det svarer til en samlet vandbesparelse på cirka otte millioner liter vand.

Kunderne er blandt andet de københavnske restauranter Relæ, Bæst og Michelin-restauranten Formel B. Samtidig har restauranter fra både Sydafrika, Schweiz og Norge alle rettet henvendelser til DFD om uniformen. 

En anden af de restauranter, som har taget imod produktet, er restauranten Manfreds på Nørrebro i København, og her er de glade for den nye uniform.

- For os er det vigtigt at have sammenhæng mellem det, vi holder af som værdier, og det vi gør i praksis. Så at have en uniform på, der både signalerer, at vi tænker, som vi gør, og vi har genbrug og bæredygtighed på dagsordenen, men også at have følelsen af, at vi her har truffet en god beslutning på den front, er vigtig for os, siger Christian F. Puglisi, som ejer Relæ Community, herunder Manfreds.

Større fokus på genbrug 

Flere undersøgelser har de seneste år slået fast, at tøjproduktion er blandt de største klimasyndere, og hos DFD har man nu fået et stort fokus på at genbruge tekstiler.

Det kan blandt andet ses på de storsælgende muleposer fremstillet af viskestykker, men også et stigende antal henvendelser fra kommunerne har påvirket virksomheden i den bæredygtige retning.

- Vi oplever en stigende efterspørgsel fra kommunerne og regionerne omkring, hvordan de kan genanvende brugte tekstiler. Eksempelvis kommer vi så med nogle forslag til, hvordan børnehjem, plejehjem og skoler kan bruge tekstilerne til at lave noget andet ud af dem, end de har været før, fortæller Pernille Kiær, udviklingschef hos DFD. 

Christian F. Puglisi ejer fire københavnske restauranter, hvor alle kokkene nu går klædt i bæredygtige uniformer.
Christian F. Puglisi ejer fire københavnske restauranter, hvor alle kokkene nu går klædt i bæredygtige uniformer.
Foto: Tobias Schiøler/TV 2 Lorry

På Nørrebro-restauranten Manfreds er der ingen duge på bordende. 

De sidder derimod på kokkene, nu som uniformer, og blandt de ansatte lyder det, at kvaliteten er den samme, som de tidligere klæder. 

Ifølge Christian F. Puglisi, som råder over fire københavnske restauranter og har 300-400 ansatte, var der ingen tvivl om valget af uniform. 

- Vi har jo rigtig meget forstand på mad, men noget mindre forstand på tekstiler. Så det er næsten ligesom at få det serveret, når der er nogen, som kommer og spørger os, om det er noget, vi vil bruge. For så er det selvfølgelig noget, vi gør, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik