Avis: Københavns økonomi er et flop

Myten om det københavnske guldæg bliver punkteret af nye tal

Hovedstaden buldrer afsted. Vækst. Fremgang. Indtægter, jobs og vækstlokomotiv. Man kan sætte mange ord på det ry, hovedstaden har for at drive ikke bare sig selv, men også resten af landet fremad. Men så godt går det slet ikke. Langt fra. Det hævder i hvert fald Berlingske, som med nye tal punkterer det københavnske vækstmirakel.

Overborgmester Frank Jensens forvaltning har efter anmodning fra Venstres medlem af borgerrepræsentationen undersøgt den københavnske økonomiske vækt, og det viser sig, at den ligger langt under de mål, overborgmesteren selv har sat. For i årene 2011, -12 og -13 har der reelt været en negativ vækst målt per indbygger, og den gennemsnitlige årlige vækst har været -0,7 procent. Altså et fald. Det skal ses overfor ambitionen om en vækst på hele 5 procent. 

Med andre ord: Indbyggerne i København bliver fattigere.

-Det udstiller den fejlslagne erhvervs- og vækstpolitik i København, når BNP per indbygger er faldet i Københavns Kommune, mens resten af landet har oplevet en moderat vækst, siger Caroline Stage til Berlingske.

Der findes kun tal frem til og med 2014 og det samlede billede kan derfor blive justeret efterfølgende. Alligevel mener både Nykredit og Dansk Erhverv ifølge avisen, at det ser sort ud.

-Problemet er at servicesektoren fylder meget i København, mens landbrug og industri ikke gør, siger chefanalytiker i Nykredit, Tore Stramer til Berlingske.

I en kommentar til udviklingen gør Nykredit opmærksom på, at de københavnske tal ser dårlige ud, når man ser på byens BNP i forhold til antallet af beskæftigede. For flere er kommet i arbejde - men BNP er ikke bvokset i takt med det.

Overborgmester Frank Jensen har ikke haft mulighed for at kommentere tallene, men socialdemokraternes gruppeordfører, Lars Weiss, siger i en kommentar til Berlingske, at "vi er langt fra de mål, vi har sat os, og at "det er ikke godt nok".

Han nævner blandt andet hurtigere sagsbehandling for virksomheder, som et af de områder, der kan justeres.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Erhverv

Maddrengen roerer

play13-årig elsker at lave mad: Nu har han skabt sit eget fritidsjob

Postbyen

playMegaprojekt skrider frem: Her skal Københavns næste højhuse bygges

elløbehjul

Ny lov: Hjelm-pligt på el-løbehjul

PR-foto

Mistanke om menneskehandel i forbindelse med byggeri af luksusboliger i Nordsjælland

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere