Av: Når chimpansen får brug for en tandlæge

Alle med tandlægeskræk kender det: hvis bare man kunne blive lagt i fuld narkose, mens tandlægen roder i munden. Og det var præcis, hvad der skete for Zoos 38 årige hunchimpanse Jenny i dag, da tandlægen kom forbi for at trække to tænder ud.

Dyrepasser Hanne sidder på en skammel foran chimpansernes bur. Hun snakker stille til den 38-årige hunchimpanse Jenny, der får en lille belønning i form af et skvæt saftevand, hver gang hun udfører en kommando.

Hun vender skulderen til, stikker hånden ud gennem tremmerne eller flytter sig lidt, så Hanne kan kigge nærmere på pels, negle og ører. 

 
 
Foto: Københavns Zoo

I lommen har Hanne en sprøjte med den bedøvelse, der skal få Jenny til at sove roligt gennem hele tandlægebesøget. Nu trækker hun den frem, viser den til Jenny og giver hende lidt saft.

Hun gentager det et par gange og fortæller til sidst Jenny, at nu får hun et stik i armen. Jenny reagerer næsten ikke på stikket, og i løbet af ti minutter sætter bedøvelsen ind. Jenny lægger sig ned for at sove. 

Den daglige træning og tilliden mellem chimpansen og dyrepasseren har vist sit værd. Alternativet til den rolige, tillidsbaserede bedøvelse er nemlig at lade dyrlægen sende en pil i chimpansen enten med pusterør eller gevær. Og det medfører langt mere stress hos dyret. 

 
 
Foto: Københavns Zoo

Imens er dyrlægen kommet med sine instrumenter og et mobilt røntgenapparat.

Zoos dyrlæger har tilkaldt assistance fra Universitetshospital for familiedyr, hvor dyrlæge Hanne Kortegaard har specialiseret sig i dyrs tænder.

Hun kigger på røntgenbillederne, og helt som forventet viser de, at der er betændelse i den ene tand, ligesom en gammel tandskade også trænger til at blive behandlet.

Den betændte tand i undermunden bliver hevet ud uden de store problemer. Dernæst er det blevet tid til at hive den beskadigede hjørnetand i overmunden ud, og her må tandlægen for alvor lægge kræfterne i, før tanden endelig lader sig rive løs. 

Jenny får syet såret sammen og lagt ind i buret til en langsom opvågning.

Hun får en række smertestillende midler, og først når hun er helt på toppen igen, bliver hun lukket sammen med resten af flokken. To tænder fattigere, men nu helt uden tandpine.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

Myg

Det vrimler med dette insekt lige nu - derfor sværmer de om mennesker

gadehaver frederiksberg

Nu kan indbyggere på Frederiksberg få tildelt en have af kommunen

Får skambidt Avedøresletten

playFlere får og lam skambidt - skovfoged er ikke i tvivl om, at løse hunde har gjort det

kano i roskilde fjord

playNationalpark gentager succes: Nu kan du igen låne kanoer til sejltur på fjorden

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere