Aslak løber 42 kilometer for mænd med testikelkræft

Følg med direkte, når Aslak Gottlieb løber 42,195 kilometer under Telenor Copenhagen Marathon.

- En mand bliver defineret ud for sine nosser. Har du nosser, så er du en rigtig mand, for nu at sige det på jævn dansk.

Det er i hvert fald en opfattelse, som deles af mange, mener Aslak Gottlieb, der fik konstateret testikelkræft i 2016. 

- Så jeg blev jo skræmt langt ind i sjælen, og jeg så min egen begravelse for mig. Fuldstændig ynkeligt så jeg min egen familie stå over graven og græde over mig, forklarer han. 

Oplevelsen har fået ham til at arbejde for at bryde med det tabu, som han mener, at sygdommen lider under.

Og derfor løber han søndag Copenhagen Marathon i et pink jakkesæt - med kamera og mikrofon - for at samle 10.000 ind til Kræftens Bekæmpelse. 

- Det var som at få et opkald fra døden, som du er dum nok til at besvare, forklarer Aslak Gottlieb.  

Mænd halter efter kvinder

Pengene skal gå til forskning i de kræftformer, der oftest rammer mænd: Prostatakræft, lungekræft, blære og urinsvejskræft, kræft i endetarmen og tyktarmen og så selvfølgelig testikelkræft. 

- Det er en fejring af, at jeg selv er rask. Og så en hyldest til alle dem, der stadig kæmper. Jeg vil gerne gøre noget, som får det til at give mening, at jeg skulle igennem et kræftforløb, forklarer Aslak Gottlieb til TV 2 Lorry.

Han peger blandt andet på, at mange mænd er for dårlige til at tale om tingene og komme til lægen i tide. Faktisk dør flere mænd end kvinder af deres kræftsygdom:

- Jeg vil gerne bruge min egen historie til at få sagt: "Hey, der er noget, vi kan gøre bedre," siger han.

Hvert år rammes 19.000 mænd af kræft, mens cirka 8.100 dør. Flere mænd end kvinder dør af sygdommen, men Aslak blev heldigvis ikke en af dem.
Hvert år rammes 19.000 mænd af kræft, mens cirka 8.100 dør. Flere mænd end kvinder dør af sygdommen, men Aslak blev heldigvis ikke en af dem.
Foto: Frederik Alexander Vording - TV 2 Lorry

Sygdom fik Aslak til at løbe igen

Og hvorfor så vælge at løbe 42 kilometer for sagen?

Udover at det selvfølgelig kræver ret store nosser at løbe et maraton i jakkesæt, så er motion også blevet en vigtig del af Aslaks liv efter hans kræftforløb:

- Motion og testikelkræft har jo ikke noget med hinanden at gøre. Men sygdommen var i det hele taget et wakeupcall. Jeg har løbet meget som ung, og nu er jeg kommet i gang igen, forklarer han.

Følg hele Aslak Gottliebs løb direkte her på hjemmesiden eller på TV 2 Lorrys facebookside

Du kan donere penge på www.cancer.dk/manddetnytter. Du bestemmer selv, hvor meget du vil give. 

TELENOR COPENHAGEN MARATHON 2018