Ansatte hos populær kanalrundfart har fået nok: Nu truer de med strejke

Ansatte hos Canal Tours har fået nok og har indgivet et strejkevarsel.

Forhandlingerne om en aftale for de ansatte på kanalrundfarten i København er mandag eftermiddag igen brudt sammen.

Medarbejderne fra de populære kanalrundfarter truer nu igen med strejke, fordi de ønsker en overenskomst.  De mener, at de er underlagt urimelige arbejdsvilkår, og derfor sender HK tirsdag morgen et varsel om strejke og sympatikonflikt til firmaerne Canal Tours og Strömma.

I sidste uge så det ellers ud til at parterne nærmede sig en enighed. Men det var ikke tilfældet, oplyser HK.

- En tredjedel af medarbejderne – dem der er guider – vil de ikke give overenskomst, og den lokalaftale, som de har sat os i udsigt, er så ringe, at vi ikke kan acceptere det, siger Peter Moesgaard, faglig konsulent i HK Service.

Derfor har man nu fra medarbejdernes side indgivet første strejkevarsel, og strejken kan altså blive en realitet om 14 dage.

Tidligere har HK forhandlet med Canal Tours og Strömma om en overenskomst, som skulle være trådt i kraft den 1. marts tidligere i år.

Her skete der dog ikke noget, og da flere medarbejdere tidligere på sommeren henvendte sig til HK, tog man igen affære og indgav første konfliktvarsel. Den blev dog i første omgang afblæst, men denne gang giver HK sig ikke.

Vi har været for flinke

- Vi har været lidt for flinke, når vi bliver ved med at tro på dem, så vi føler os ført bag lyset. Nu tror vi ikke på dem mere. De tjener jo masser af penge her i sommermånederne, og der er stadig halvanden måned tilbage med mange turister, så hvis medarbejderne strejker om 14 dage, så kan de miste mange penge, siger Peter Moesgaard.

Ifølge HK aflønnes de ansatte med 18 procent under den dårligste overenskomst, fordi de ikke får pension, sjette ferieuge, helligdags-betaling og fritvalgsordning.

Også spørgsmålet om pauser har været et stridspunkt. Tidligere og nuværende ansatte har fortalt om dårlige toiletforhold og manglende tid til at spise på de travle ture.

- Vores dør er selvfølgelig åben, hvis de vil imødekomme vores krav, men vi fjerner ikke konflikttruslen den her gang. Det er helt sikkert, fastslår faglig konsulent Peter Moesgaard.

Arbejdsgiver: Der skal to til tango

Adm. direktør hos Strömma, Mads V. Olesen, siger til TV 2 Lorry, at man er ærgerlig over, at uenighederne er endt i hårknude.

- Jeg er tilhænger af forhandlinger, så det ærgrer mig, at de er brudt sammen. Vi har i dag for første gang haft konkrete ting på bordet, og det har vi ikke haft tidligere. Vi har afleveret et udspul, som modparten ikke ønsker at forholde sig til, siger Mads V. Olesen.

Han fortæller, at man i løbet af mandagen har forsøgt at indgå en aftale for alle medarbejdergrupperne - også dem som ikke hører under HK-overenskomst. 

Men om to uger kan Canal Tours og Strömma altså ende med at stå uden medarbejdere, hvis konflikten ikke bliver løst.

- Vi ønsker ikke en strejke eller arbejdsnedlæggelse, så det er en mulighed, vi ikke bryder os om. Men nu vil jeg gerne se konflikvarslet først, så kan jeg bedre forhold mig til, om at vi kan imødekomme kravene. Men vores udgangspunkt er, at vi er åbne for forhandling, men der skal to til en tango, siger Mads V. Olesen til TV 2 Lorry.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Genåbning i Køge mandag d. 1. marts

Rød løber, blomster og tårer: Sådan foregik genåbningsfest i Køge

skibe københavn

Med Lynetteholm følger en farlig indsejling for store skibe og fritidssejlere

def_thumb,50_percent

playGodhavnsdreng vil donere sine erstatningspenge: - Det er penge til børnene

20210113-131730-5-1920x1280we

Kan tage flere dage: 100.000 borgere skal fortsat koge vandet

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere