Anklager kræver tre års fængsel for svindel med "Grubleren"

Anklager vil have tre mænd i fængsel for at ville sælge en billig kopi af den berømte skulptur "Grubleren".

At forsøge at sælge en billig kopi af den berømte billedhugger Auguste Rodins skulptur "Grubleren" bør koste tre års fængsel.

Påstanden kommer fra anklager Per Justesen og er faldet mandag i Københavns Byret. Her er tre mænd - en filatelist, en pensioneret direktør og en rigmand - tiltalt i en kulørt sag om kunstsvindel.

LÆS OGSÅ:  Politiet: Tre mænd håbede på seks mio. for falsk skulptur

Den 37 centimeter høje bronzeskulptur var ejet af en familie, som i 2012 bad filatelisten om hjælp til at sælge den.

Skulpturen var tilbage i 1996 blevet købt hos auktionshuset Christie's som ægte. Men i mellemtiden var Rodinkomitéen i Paris blevet etableret.

Komitéens opgave er blandt andet at vurdere ægtheden af værker af Auguste Rodin. Dem er der nemlig en del efterligninger af i omløb rundt om i verden. Og derfor skulle skulpturen vurderes af komitéen i forbindelse med et nyt salg.

Nyheden var dårlig. Der var tale om en billig efterligning - ikke en afstøbning fra en af de autoriserede "Grubleren"-forme. Værdien gik fra at være millioner til at være mellem 5000 og 30.000 kroner.

Men nu lagde de tre mænd ifølge anklager Per Justesen i ovnen til en stor rævekage, hvor hovedformålet var at snyde auktionshuset Christie's i London for mellem fire og seks millioner kroner.

LÆS OGSÅ:  Dommer løslader tre mænd i sag om falsk skulptur

- De tiltalte havde fået fat i en skulptur, der er falsk, men den har den egenskab, at den er solgt af Christie's som ægte, pointerer Per Justesen i sine afsluttende bemærkninger i sagen.

Alt tyder ifølge Per Justesen på, at mændene fra begyndelsen ville snyde auktionshuset. Selv hævder de, at de blot ville opnå en ny vurdering. De troede nemlig ikke på, at skulpturen var en efterligning, hævder de. Men det er ifølge anklageren løgn og latin.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

politi 112 politibil

Knivoverfald i Nordvest: Politiet efterlyser tre mænd

20191011-134929-3-1920x1280we

Mand overdænget med slag og stukket med kniv i København

Genrebillede

Gymnasie ramt af kæmpetyveri: 120 designerstole forsvandt over weekenden

politi 112 politibil

57-årig mand savnes – nu beder politiet om hjælp

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere