Anklager fjernet fra stor hashsag: Nu skal den gå om

En afdeling i Østre Landsret vil erklære sig inhabil i en sag, hvor en anklager gav vidner ulovlige instrukser.

En stor hashsag med 11 tiltalte skal starte forfra i landsretten, efter at en anklager blev taget af sagen, da der opstod mistanke om, at hun havde instrueret politividner i, hvad de skulle sige.

Østre Landsrets 3. afdeling har oplyst, at den agter at erklære sig inhabil i sagen, oplyser advokat Kim Bagge, der er en af forsvarerne i sagen.

Landsretten har bedt parterne om et høringssvar senest 16. marts, så der er altså ikke truffet en endelig beslutning.

- Men med den formulering, landsretten bruger, er der ingen tvivl om, at sagen kommer til at starte forfra i landsretten, siger Kim Bagge.

Afbrudt efter 15 retsmøder

De 11 tiltalte blev i Københavns Byret fundet skyldige i hashhandel på Christiania.

Sagen blev anket til Østre Landsret, men efter omkring 15 retsmøder blev sagen afbrudt, da sagens anklager angivelig skulle have givet detaljeret vejledning til politiagenter om, hvad de skulle forklare i retten.

quote Det er et vidtgående og usædvanligt skridt, men samtidig ret logisk og som minimum det, der måtte ske.

Kim Bagge, forsvarer i sagen

Siden har landsretten overvejet, om sagen kunne fortsætte. Og det mener man altså ikke, at den kan.

- Landsrettens begrundelse er, at bevisførelsen måske er manipuleret, og at der er risiko for, at man ikke opfattes som upartiske, fortæller Kim Bagge.

- Det er et vidtgående og usædvanligt skridt, men samtidig ret logisk og som minimum det, der måtte ske, fortsætter han.

Anklagemyndigheden oplyser, at der er indledt en høringsproces med domstolen. Her vil man afgive sit svar og har i øvrigt ingen kommentarer til sagen.

/ritzau/

Her er sagens baggrund: