Andelssvindel i København: Penge under bordet

Det københavnske boligmarked er blevet så eftertragtet og attraktivt, at der skal store summer under bordet for at sikre sig drømmelejligheden. Ulovligt, advarer advokat.

Boligmarkedet i København er under pres, og nu tages lyssky metoder i brug på andelsmarkedet. 

Her vælger stadig flere sælgere af en andelsbolig at kræve en pengesum under bordet som en slags ekstra betaling for lejligheden, der er lavt prissat efter lovgivningen.

Den lave prissætning er relativ, men et hurtigt blik på boligsiden Boliga viser, at prisforskellen mellem ejerlejligheder og andelslejligheder er stor.

Man kan eksempelvis købe en 115 kvadratmeter stor fireværelses ejerlejlighed på Jagtvej, ved det populære ø-gadekvarter på Østerbro, til den nette sum af knap 4,6 millioner kroner.

Drejer man herfra om hjørnet ned ad Manøgade, knap 50 meter fra lejligheden på Jagtvej, er en næsten tilsvarende lejlighed til salg. Den har også fire værelser og et areal på 101 kvadratmeter - men prisen er en anden. 

Lejligheden på Manøgade er nemlig en andelslejlighed, og det ses tydeligt på prisen. Lejlighedens salgspris er næsten 1,9 millioner kroner, hvilket er hele 2,7 millioner kroner billigere end ejerlejligheden.

Andelslejlighedernes skjulte værdi

For mange boligsøgende betyder en sådan prisforskel også forskellen mellem køb og ikke-køb. Og derfor oplever stadig flere købere, at der skal penge under bordet for overhovedet at komme i betragtning til at købe en andelsbolig. Det skriver Berlingske Business fredag.

Ifølge Martin Hyllekvist, der arbejder med salg og vurdering hos Andelsbutikken på Frederiksberg, er fænomenet efterhånden et velkendt problem, som er resultatet af manglende politisk opmærksomhed samt et rod af lovgivning og misvisende ejendomsvurderinger.

- Vi oplever, at sælgere rendes på dørene og tilbydes diverse beløb for at få lejligheden. Hos os får alle at vide, at det er ulovligt, og at man skal holde sig langt væk fra det. Købere bliver ofte fornærmede, men det kan vi jo ikke gøre noget ved, siger han til Berlingske Business og fortsætter:

- Det er en ny variant, og man kan jo også kalde det en dusør mellem sælger og køber.

Ulovligt med penge under bordet

En sådan dusør er dog ikke lovlig, lyder det fra boligadvokat hos Aumento Advokatfirma, Anja Linde:

- Det er ikke lovligt. Faktisk kan forholdet straffes med fængsel i op til fire måneder, siger hun til Berlingske Business, og bakkes op af partner og rådgiver i rådgivervirksomheden Købersmægler.dk, Lennart Christensen.

- Det er lidt en gråzone, hvor sælger ikke lige får betalt skat af beløbet. Så normalt sker det ved en kreativ løsning, hvor de beder om en masse penge for et maleri, en stol eller et gardin, som de lader hænge. Udfordringen er jo, at det er relativt svært at bevise, at der bliver betalt penge under bordet. De bliver jo ikke overført fra konto til konto, men betalt kontant, siger Lennart Christensen til Berlingske Business.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik