Amalienborg Slotsplads skal terrorsikres

Amalienborg Slotsplads skal terrorsikres - det betyder farvel til biler på den gamle plads i Indre By i København.

Snart er det slut med at køre bil henover Amalienborg Slotsplads Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Amalienborg Slotsplads skal terrorsikres.

Det oplyser Slots- og Kulturstyrelsen i en pressemeddelelse, hvor de forklarer, at sikkerheden skal øges, når større menneskemængder er samlet.

Derfor bliver i alt 52 stålpullerter opsat for at afspærre de fire indgange til Slotspladsen på baggrund af en sikkerhedsanbefaling fra PET.

Indtil nu har der været opstillet såkaldte betongrise langs indgangene, men nu bliver forsvarsværket styrket yderligere for at blokere indgang fra biler.

Vi skal selvfølgelig sikre, at det er trygt og sikkert at færdes på pladsen, og det er derfor blevet besluttet at opføre en permanent sikring af slotspladsen

Nikolaj Jensen, vicedirektør, Slots- og Kulturstyrelsen

Nu går Slots- og Kulturstyrelsen i gang med projektet, der skal forhindre bilister i at bruge Amalienborg Slotsplads som en hurtig genvej, når de skal igennem Frederiksstaden i Indre By.

Læs også Nu er terrorsikringen af Christiansborgs Slotsplads endelig færdig

Stålpullerter skal terrorsikre pladsen

De fire indkørsler til slotspladsen bliver hver især blokeret med 13 stålpullerter, der forhindrer biler i at køre igennem.

- Amalienborg er en af de mest besøgte seværdigheder i København, og tusindvis af turister fra ind- og udland færdes i området særligt i sommermånederne, ved kongelige fødselsdage, og når Den Kongelige Livgarde har vagtskifte.

- Vi skal selvfølgelig sikre, at det er trygt og sikkert at færdes på pladsen, og det er derfor blevet besluttet at opføre en permanent sikring af slotspladsen ved at opstille pullerter ved de fire indgange til slotspladsen, så der er fuldt overblik over, hvem der kører ind og ud, siger vicedirektør for Slots- og Kulturstyrelsen, Nikolaj Jensen, i en pressemeddelelse.

Sådan skal Amalienborg Slotsplads terrorsikres

  • Ved hver af de fire indgange til pladsen placeres 13 pullerter. De er betrukket med bronze og er en meter og tyve centimeter høje.
  • Nogle af pullerterne kan sænkes, så det er muligt at komme ind for biler, der har et nødvendigt ærinde til Amalienborg.
  • Det vil stadig være muligt for gående og cyklister at komme ind på pladsen.
  • Arbejdet skal stå færdigt i begyndelsen af 2020.
  • Arbejdet er sat i gang på baggrund af en anbefaling fra Politiets Efterretningstjeneste (PET), som i 2017 opfordrede Københavns Kommune til at etablere "hastighedsdæmpende foranstaltninger" ved Tivoli, Strøget, Rådhuspladsen, Nyhavn, Kongens Nytorv, Amalienborg Slotsplads, Langelinie, Hovedbanegården og Nørreport Station.
  • Siden har der været opsat betonklodser og andre midlertidige foranstaltninger.

 

Kilde: Slots- og Kulturstyrelsen og Ritzau

Se mere

Gågadeområde med mange biler

Området har reelt status som gågade, men det er der rigtig mange, der blæser højt og flot på - til fare for tusinder af både danske og udenlandske turister og folk, der bor i lokalområdet.

Stålpullerterne skal beklædes med bronze og vil ifølge Slots- og Kulturstyrelsen få en høj æstetisk kvalitet, der ikke kommer til at fjerne oplevelsen af slottet og slotspladsen.

Læs også Filmfond henter historisk HBO-drama til København

I samme forbindelse skal der fjernes 60 skilte og trafiktavler fra området, og brostensbelægningen ved indgangene til slotspladsen genetableres, så hele området får et pænere udtryk.

Cyklister, royale og ministre kan fortsat komme igennem

Cyklister og kassevognscykler vil stadig kunne køre hen over slotspladsen - og ja - det samme vil kongefamilien og for eksempel ministre, der skal præsenteres for Dronningen.

I hver af de fire indgange vil nogle af pullerterne nemlig kunne sænkes, så biler, der rent faktisk har et ærinde på slotspladsen, kan komme igennem.

Læs også Beboere: Turistbusser er livsfarlige ved Amalienborg

Slots- og Kulturstyrelsen betoner, at når pullerterne skal beklædes med bronze, er det for at skabe et samspil mellem dem, og Salys rytterstatue af Frederik den 5., der er udført i bronze.

Projektet forventes afsluttet ved årsskiftet.

Grafik fra Slots- og Kulturstyrelsen over sikringen af Amalienborg.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik