Amagerbank-ledelse skal en tur i landsretten

Amagerbankens tidligere ledelse skal en tur i landsretten, da Finansiel Stabilitet anker byrettens dom i erstatningssag i milliardklassen.

Finansiel Stabilitet mener den tidligere Amagerbank-ledelses udlån til det store Østerfælled-projekt så slemt, at den store erstatningssag skal forbi landsretten.

Den statsligt ejede såkaldte ”skraldebank” overtog Amagerbanken efter finanskrisen og har herefter krævet erstatning for tre store udlån, som Finansiel Stabilitet mente var håndteret så dårligt, at ledelsen var personligt ansvarlig.

Tidligere denne måned blev den forhenværende ledelse i Amagerbanken dog frifundet ved Københavns Byret for ansvar i en erstatningssag rettet mod de tre store udlån.

Erstatningskrav sænket

Men nu har Finansiel Stabilitet satset på ét enkelt udlån i sin anke af dommen. Det betyder, at kravet om erstatning er sænket fra omkring 1,2 milliarder kroner til 375 millioner kroner. Det skriver Ritzau.

- Vi vurderer, at der er gode chancer for at vinde. Det er en sag af en betydelig størrelse og et engagement, der ikke bare er stort, men også af usædvanlig karakter, siger administrerende direktør for Finansiel Stabilitet Henrik Bjerre-Nielsen, til Ritzau.

Under ankesagen vil Finansiel Stabilitet gøre gældende, at den tidligere ledelse skal betale erstatning for det tab, der opstod, fordi banken valgte at videreføre og udvide engagementet i forbindelse med, at Østerfælled-selskabet skiftede ejer i 2008.

Låne en milliard ud til spekulanter

I Østerfælled-projektet, hvor der som led i byfornyelsen af området omkring den tidligere Østerfælled Kaserne på Østerbro blev opført en række etageejndomme, lånte Amagerbanken over en milliard kroner ud til ejendomsspekulanter.

Løbende gav projektet underskud, hvilket betød, at Amagerbanken stillede kredit til valutahandel til rådighed, som skulle dække de udgifterne til projektet.

Men den kredit løb op og genererede selv så store underskud, at kunderne ikke kunne dække det. Og i en periode overtog banken så selv valutahandlen på kundernes vegne. Østerfælled-projektets værdi blev herefter nedskrevet betydeligt, og banken led væsentlige tab på sit udlån.

- Vi mener, at lige præcis dette engagement er så stort, så usædvanligt og steg voldsomt på grund af valutaspekulation, at det ikke kan være i overensstemmelse med ansvarlig bankdrift, siger Henrik Bjerre-Nielsen til Ritzau.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik