Alternativet: Københavnerne trænger til flere sansehaver

Der er brug for mange flere grønne oaser i byen, mener Alternativets spidskandidat i København, der også vil tænke sansehaver ind i byudviklingen.

Foto: TV 2/Fyn

Natur på recept er en god idé, mener Alternativets spidskandidat i København.

Niko Grünfeld vil, hvis han til november bliver valgt til Borgerrepræsentationen, kæmpe for flere sansehaver til københavnerne. Både til dem, der er syge, men også til alle andre.

- Vi vil gerne tænke flere sansehaver ind i byrummet og byudviklingen, siger han til TV 2 Lorry og uddyber:

- Vi er ved at udvikle os ud af naturen. Der bliver mindre og mindre af den vilde natur. Jeg tror, vi skal være meget opmærksomme på, at vi ikke mister kontakten med naturen. Derfor tror jeg det er ret væsentligt, at man hele tiden tænker natur ind i byudviklingen og holder fast i den natur, vi har.

02:52

Ligesom tusindvis af andre danskere gik Anders Jepsen ned med stress på grund af et hektisk arbejdsliv. Men efter et intenst forløb i sansehaven Nacadia i Hørsholm lykkedes det ham at komme ovenpå igen.

Luk video

Læs også Kolonihaver er så populære, at ventelister må lukkes

  Foto: Pressefoto

Vi ved fra forskningen, at natur har en gavnlig effekt på alt fra kriminelle til stressede borgere

Niko Grünfeld, spidskandidat, Alternativet, København

- Vi ved, det virker

Han ser gerne, at der bliver flere naturtilbud til eksempelvis stressramte, så de som supplement til andre behandlinger kan nyde godt af eksempelvis sansehaver. For at sikre roen kan det være nødvendigt at skærme de steder af, men også i Københavns parker er det ønskeligt, at naturoplevelserne styrkes med sansehaver, mener Niko Grünfeld.

- Vi ved fra forskningen, at natur har en gavnlig effekt på alt fra kriminelle til stressede borgere. Åbne bålsteder har en indvirkning, mens en tæt nåleskov har en anden indvirkning. Der kommer mere og mere dokumenteret forskning, der viser det, siger han til TV 2 Lorry.

Læs også København får søndagsordfører: "Der skal styr på byens stress"

Københavns Kommune kan dog også gøre meget med den natur, der er. Eksempelvis ved at lade være med at bebygge den, påpeger Niko Grünfeld og prikker til en igangværende debat.

- Jeg synes, det er oplagt, at Amager Fælled bevares som den grønne oase, den er, og som et sted, hvor københavnerne kan finde ro og komme ned i tempo. Jeg tror vi undervurderer hvor stor forebyggende virkning, fælleden har, siger han. 

FIRE SANSEHAVER I HOVEDSTADSOMRÅDET

Ordruplund: Vandløb og stimulation af alle sanser
Plejehjemmet Ordruplund i Ordrup nord for København har siden maj 2010 haft to sansehaver. De er blevet til i et samarbejde mellem beboere, personale og en landskabsarkitekt og rummer blandt andet varieret belægning, en bæk, hvor man kan få våde fødder og krydderurter, der både dufter og smager. Der er også en fontæne med rislende vand og en gammeldags frugthave. Sansehaven bruges foruden beboere og pårørende på plejehjemmet også af lokale børneinstitutioner, men den er også åben for offentligheden.
 
Lukashuset: Sansehave til døende børn og unge
Beboerne på Sankt Lukas Stiftelsens hospice til børn og unge, Lukashuset, i Hellerup, har adgang til en 800 kvadratmeter stor sansehave, der skal lindre hverdagen for de beboerne og aflaste deres pårørende. Haven, der er udviklet af HedeDanmark, er både smuk at se på, spændende at dufte til og giver mulighed for at stimulerer flere følesanser ved at lege med sand og vand. Der er også rum til ro og afslapning, hvilket blandt andet også kommer de pårørende til gode. Haven er ikke åben for offentligheden. 

Nordvest: Balancesti for funktionsnedsatte
På Musvågevej i Københavns Nordvestkvarter, der ellers ikke er det grønneste sted i byen, gemmer sig en lille sansehave ved nr. 24, hvor der ligger et bo- og dagtilbud for mennesker med funktionsnedsættelse. Her kan beboerne finde ro og samtidig blive udfordret fysisk og sanseligt. Haven rummer foruden buske og træer også et sansehus med slyngplanter og en balancesti. 

Fælledparken: Åben have for alle
I den del af Fælledparken, der ligger tættest på Trianglen, findes en sansehave, der blev anlagt i 1996, da København var europæisk kulturhovedstad. Det er Danmarks første offentligt tilgængelige sansehave. Haven, der tiltrækker mange børn, rummer stauder, skulpturer og granitblokke, men ingen gynger modsat de mange legepladser i parken. Her står tiden stille, og her kan man blive væk i et vildnis af træer og skulpturer.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik