Alternativ studieretning: Liv er én blandt fire, der skal studere indianere

I september fyldes universiteterne med nye studerende. Men ikke alle har de samme drømme. En række studieretninger har meget få studerende.

01:35

- Jeg tror, det bliver rigtig fedt, at vi kun er fire, der er blevet optaget. Det betyder, at vi bliver et lille hold, som rigtig gerne vil det samme, siger Liv Green om valget af studiet indianske sprog og kulturer. Video: Anders Fisker

På listen over de mindst søgte videregående uddannelser finder man blandt andet Grønlandske og Arktiske Studier samt Latin.

Men allerøverst på listen befinder Indianske Sprog og Kulturer sig.

Et studie, der beskæftiger sig med Mesoamerika – et område, der strækker sig fra det centrale Mexico og ned gennem Mellemamerika – og de indfødte befolkninger på de amerikanske kontinenter.

Jeg tror, det bliver rigtig fedt, at vi kun er fire, der er blevet optaget. Det betyder, at vi bliver et lille hold, som rigtig gerne vil det samme.

Liv Green

Studiet havde i alt 19 ansøgere, hvoraf kun fire endte med at blive optaget. Og en af de fire er 22-årige Liv Green.

Hun troede egentligt, at hun skulle læse mellemøststudier, men efter en rejse på Cuba og i Mexico ændrede den beslutning sig.

På rejsen blev Liv Green nemlig konfronteret med en indfødt kultur, der langsomt var ved at uddø. Men som de indfødte stadig følte sig enormt stolte over.

- I Mexico kom jeg tæt ind på livet af nogle mennesker, der viste mig ting, man ikke normalt ser som turist. For eksempel overværede jeg de lokales danse. Og den stolthed, som de mennesker følte over deres kultur, selv om den er ved at uddø, inspirerede mig virkelig.

Liv Green er 22 år gammel og skal starte på  studiet Indianske Sprog og Kulturer på Københavns Universitet til september. Foto: Anders Fisker

Ville gerne arbejde med at hjælpe mennesker

Mødet med den nye kultur – som i virkeligheden er meget gammel – vækkede en lyst, der altid havde boet i Liv Green. En lyst til at få lov til at hjælpe mennesker gennem hendes arbejde.

- Det, der fangede mig, var de sociale klasser og det hierarki, der stadig eksisterer i Mexico. Der er så mange grupper, der ikke har adgang til uddannelse. Så det er tit de indfødte mexicanere, som er mørkere i huden, der ikke har en uddannelse, og bor på gaden.

Og for Liv Green er første skridt på vejen mod at hjælpe de indfødte mexicanere at prøve at forstå dem.

-  Det er svært, for jeg vil ikke komme derned som endnu en hvid person fra Europa, der vil rette op på det hele. Så det, jeg vil gøre, er at prøve at forstå dem ved at lære at tale med de indfødte på deres eget sprog, siger hun. 

Fra sin rejse i Mexico havde Liv Green dette billede med hjem af guden Virgen de Guadalupe, der er en af de største helgene i Mexicos historie. Foto: Anders Fisker

 

Usikre fremtidsudsigter

Med til det at læse Indianske Sprog og Kulturer hører dog også en mere usikker fremtid, end til mange andre studier.

Men for Liv Green er det ikke noget, der forstyrrer drømmen.

- Jeg har da også tænkt over, hvad jeg dog skal bruge det her til. Fordi vi bliver jo meget specialiserede inden for et område, der ligger så langt væk fra den europæiske kultur. Men jeg vil gerne arbejde i Mexico, så jeg håber ikke, det bliver et problem, siger hun.

Studiets fremtidsmuligheder

Langt de fleste færdiguddannede bachelorer i indianske sprog og kulturer vælger at forsætte på kandidatuddannelsen, der kvalificerer til at undervise og deltage i projekter, der vedrører mødet mellem forskellige kulturer.

 

Desuden kan man arbejde med formidling ved forskningsbiblioteker, arkiver, museer og ved universiteter og højere læreanstalter.

 

Der er dog kun ganske få stillinger inden for området, så det er en god ide at gøre uddannelsen bredere med henblik på for eksempel kulturformidling, informationsteknologi og administration.

 

At der kun er optaget tre andre på studiet, er bestemt ikke noget, der skræmmer hende.

For Liv Green åbner det en masse muligheder for fællesskab med både hendes medstuderende og professorer.

- Jeg tror, det bliver rigtig fedt, at vi kun er fire, der er blevet optaget. Det betyder, at vi bliver et lille hold, som rigtig gerne vil det samme. Og så tror jeg, at det bliver mere intimt med bedre mulighed for feedback fra professorerne. Jeg håber bare, at vi kommer godt ud af det med hinanden, for ellers kan det godt blive fem lange år, griner hun.

De fem mindst søgte uddannelser i 2019

  1. Indianske Sprog og Kulturer (19 ansøgninger)
  2. Grønlandske og Arktiske Studier (24 ansøgninger)
  3. Moderne Indien og Sydasienstudier (25 ansøgninger)
  4. Portugisiske og Brasilianske Studier (27 ansøgninger)
  5. Latin (28 ansøgninger)

 

Tallene stammer fra Uniavisen. Du kan se den samlede opgørelse på Københavns Universitets hjemmeside.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik