Algealarm afblæst: Nu må du igen bade på de populære strande

Det blå badeflag er atter blevet hejst ved flere badestrande langs Øresund. Men det kan hurtigt nå at ændre sig.

Onsdag blev det røde badeflag hejst ved flere strande ved Øresund.

Årsagen var alt for store mængder af blågrønne alger i vandet, der kan være giftige for mennesker.

Det gik især udover badegæsterne ved Svanemøllen Strand i København, som måtte blive inde på sandet.

Men i dag er det blå atter rejst ved den populære badestrand. Det fortæller Jørgen Lund Madsen, sekretariatschef i Center for Miljøbeskyttelse i Københavns Kommune.

- Man kan sagtens tage ud og bade i dag. Mit bedste gæt er, at den friske vind, der var i nat og i morges, har blæst algerne væk fra stranden, siger han og tilføjer, at algerne relativt hurtigt flytter sig alt af afhængig af vind og vejr.

- Man kan sige, at strandene åbner og lukker alt efter, hvordan vinden blæser. Algerne er i hvert fald kraftigt påvirket af temperaturen, vindforholdene og strømmen, siger Jørgen Lund Madsen.

Også blåt flag i Gentofte

Også i Gentofte Kommune er de blå badeflag i dag blevet genhejst ved alle badestrandene langs kysten, og i Lyngby-Taarbæk Kommune, oplyser man til TV 2 Lorry, at badeforholdene i dag ser fine ud, men at man endnu ikke har fået fjernet det røde flag på grund af manglende mandskab.

Så sent som i går var udsigten dog noget mere dyster. Her udtalte Jørgen Lund Madsen fra Københavns  Kommune til Politiken, at man med stor sandsynlighed ville lukke flere strande og bademuligheder de næste dage – eksempelvis Amager Strandpark og havnebadene.

- Nu er det heldigvis gået i den modsatte retning. Men på det tidspunkt kunne vi se, at der kom blågrønne alger langs hele Øresundskysten hele vejen nordfra og ned til Svanemøllen. Det kunne jo sprede sig længere ned til Amager Strand og ind i havnen. Men nu har vi så konstateret, at de er skyllet væk igen, siger han.

Ingen indberetninger om syge borgere

Han fortæller, at blågrønne alger kan udgøre en helbredsfare, fordi de indeholder en gift, der kan give udslæt på huden samt feber, hovedpine og diarré, hvis man sluger vandet.

Jørgen Lund Madsen har dog endnu ikke hørt om tilfælde denne sommer med badegæster, der er blevet syge af alger i vandet.

- Vi har ikke fået indberetninger om det. Men tidligere år har der været flere tilfælde i forbindelse med, at der var en del af de her blågrønne alger.

- Det man hørte var, at der dels var mennesker, der blev syge, men i særdeleshed også hunde, fordi de har en tendens til at drikke af vandet, men vel nok mest hvis det er fra ferskvandssøer, siger Jørgen Lund Madsen.

Sådan spotter du algerne

Selvom sommerkåde danskere nu atter kan springe ud i bølgen i blå langs Øresunds kyster, kan det dog vise sig at være en stakket frist. De blågrønne alger kan nemlig relativt hurtigt vende tilbage.

- Det kan være, jeg får en opringning om nogle timer fra en livredder, der har konstateret, at de er vendt tilbage igen. Derfor er vi oppe på mærkerne, og forsøger også at opfordre folk til selv at kigge efter dem. Vi kan jo ikke være alle steder på én og samme tid, siger Jørgen Lund Madsen.

Her ses algerne ved Taarbæk Strand.
Her ses algerne ved Taarbæk Strand.
Foto: Anja Hansen/Privatfoto

Han fortæller, at de er blågrønne alger er nemme at spotte med det blotte øje.

- Hvis de ligger i vandet, vil man kunne se dem som sådan grønblå eller gulligt slim nede i vandet. Det gør vandet meget uklart. I ferske vande kan det også vise som en slags grønblå maling. Det er ulækkert at se på, og de fleste holder sig også væk fra det. Men der er også nogen, der kaster sig ud i det, og det skal man ikke gøre, siger han.

Ifølge Jørgen Lund Madsen lover DMI’s prognoser lidt tordenvejr og faldende temperaturer i weekenden, og det kunne give noget omrøring i vandet, så algerne holder sig væk.

 GODE RÅD: SÅDAN SKAL DU GØRE VED ALGER I BADEVANDET

  • Hvis vandet er varmt og vejret er godt, kan der være alger i juli og august.
  • Hold øje med skilte, der fraråder badning.
  • Gå ud i vandet til knæene og kik på dine fødder. Hvis du ikke kan se dem, kan vandet være så fyldt med alger, at du ikke bør bade.
  • Bad ikke ved kraftigt skum i vandet, det kan være algeopblomstringer.
  • Børn skal passe mere på end voksne. De vil reagere på mindre mængder gift, fordi de er små – og de vil gennem deres leg i vandet og på stranden være mere udsatte for algerne. Lad derfor ikke børn lege i algefyldt vand – og hold dem væk fra skumansamlinger på stranden. Det kan være døde alger.
  • Mennesker, der i forvejen er svækkede eller allergiske, skal holde sig væk fra algerne.
  • Fugle, kvæg og hunde er udsatte, fordi de ofte drikker store mængder vand fra søer og kyster. De bør derfor holdes fra kysterne og fra døde alger på sø- eller strandbredden.
  • Hold øje med kommunens hjemmeside. Alle kommuner skal løbende kontrollere deres badevand og advare de badende, hvis der er for store mængder af alger.
Kilde: Miljøstyrelsen

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik