Alex tager pis på Kabells grønne spand: Bedste bud får en middag

Alex Vanopslagh udlodder en middag til den person, der har den bedste idé til, hvad den nye grønne skraldespand kan bruges til.

"Send mig dit bedste bud på, hvad din nye Kabell-spand kan bruges til. Jeg giver en frokost til vinderen," skriver Alex Vanopslagh, Liberal Alliance. Foto: Alex Vanopslagh, Liberal Alliance

Mange københavnere har de seneste uger modtaget en grøn spand fra Københavns Kommune. Spanden skal bruges til at sortere bioaffald, så både kartoffelskræller og kaffegrums udnyttes bedst muligt ressourcemæssigt. 

Men ifølge Alex Vanopslagh, Liberal Alliance, så er spanden fuldstændig spild af tid og penge, fordi der bruges et biogasanlæg mere end 100 km væk fra København. Affaldet køres derfor med lastbiler til Glostrup for at blive renset og derefter tværs over Sjælland til Hashøj Biogas i Dalmose. 

Læs også Københavns sorterede madaffald køres land og rige rundt

Sortering af bioaffald i København

  • I september 2016 besluttede et flertal i Teknik- og Miljøudvalget, at alle københavnere skal sortere og genanvende bioaffald.
  • Affaldsordningen bliver rullet ud bydel for bydel fra august 2017 og 4 måneder frem. Først vil affaldsordningen bliver indført i byens etageejendomme; derefter i villaer og rækkehuse.
Kilde: Københavns Kommune 

"Det er en tur på 130 km med lastbiler, der ikke ligefrem kører på kærlighed og kildevand. Så kære Københavner: Det er bedre at lade være med at sortere dit bioaffald - for miljøets skyld," skriver politikeren. 

Han mener den grønne spand til madaffald er nytteløs. 

- Det fremstår som et prestige projekt, der har til formål at promovere Morten Kabell mere end at gavne byens bogere og miljøet, siger Alex Vanopslagh til TV 2 Lorry. 

Kabell-spands-konkurrence

Derfor kommer han nu med konkrete bud på, hvad spanden i stedet for kan bruges til, for at den ikke går til spilde. Og han opfordrer sine følgere til at komme med opfindsomme bud under overskriften "Kabell-spands-konkurrence. 

"Send mig dit bedste bud på, hvad din nye Kabell-spand kan bruges til. Jeg giver en frokost til vinderen."

Alex Vanopslagh viser på fire billeder, hvad man for eksempel kan bruge spanden til: 

"Sådan en spand har mange anvendelsesmuligheder - den kan jo eksempelvis bruges som en smart fodskammel, en flot og festlig hat, som toiletspand eller måske endda som en praktisk cykelkurv."

Billedet er slået op på Facebook. Foto: Alex Vanopslagh, Liberal Alliance

Læs også Lån en gratis kajak og gør noget godt for miljøet

Alex Vanopslagh opfordrer facebookbrugerne til selv at uploade et billede af, hvordan de synes, man bedst anvender den nye grønne affaldsspand.

De gør nar af dem selv

Teknik- og Miljøborgmester Morten Kabell, Enhedslisten, har ikke meget til overs for Alex Vanopslaghs konkurrence. 

- Alle LA'erne har i øjeblikket travlt med at gøre sig morsomme på deres egen partifællers bekostning. De har jo selv stemt for forslaget, og her var både tidsplan og afstande præsenteret, siger Morten Kabell til TV 2 Lorry og tilføjer: 

- Men det må de jo selv håndtere internt. De gør nar af deres egen partifælle. 

Teknik- og Miljøborgmesteren påpeger, at han har meget svært ved at tage kritikken seriøst, når den kommer fra Liberal Alliance. 

- Det er et parti, der er ligeglade med miljø og klima. Så det er svært at tage seriøst. 

Alligevel fortæller Morten Kabell, at han da overvejede, om han selv skulle lægge billet ind for at vinde middagen. 

- Men jeg tror slet ikke, jeg gider bruge en frokost på det, lyder det fra Teknik- og Miljøborgmesteren. 

Læs også Skraldebøn: Tre tiltag skal få københavnerne til at samle affald

 Opfindsomme bud

På nuværende tidspunkt har mange budt ind med kommentarer til, hvordan man kan bruge spanden. Men blot to har budt ind med billeder, så chancerne for at vinde middagen er gode. 

"Super, når man skal transportere sprutten mellem båden og hjemmet," skriver en Facebook-bruger blandt andet, mens en anden skriver: 

"Spanden kan fores med sølvpapir og bruges mod socialistisk vanvidsindfald," skriver Henrik Howardsen, Kristendemokraterne, sammen med et billede, hvor spanden er taget på hovedet og klistret til med sølvpapir. 

Alex Vanopslagh planlægger at finde en vinder af konkurrencen i næste uge. 

Læs også Rasende borgmestre: "Kabell er en arrogant, centralistisk enehersker"

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik