Afgøres i dag: Dobbeltmorder og voldtægstmand vil udvises

I de seneste 33 år har makedoneren Naum Conevski afsonet en livstidsdom i Danmark. Nu vil han prøveløslades og udvises til hjemlandet.

Københavns Byret skal i dag tage stilling til, om morderen og voldtægtsmanden Naum Conevski skal løslades på prøve fra sin livtidsdom og sendes til Makedonien.

quote Det er første gang i 33 år, at han går til domstolen.

Bjørn Elmquist, Forsvarer

Naum Conevski blev anholdt i Københavns Lufthavn i sommeren 1984, da han kom hjem fra en ferie. Han har siden 1998 siddet på Psykiatrisk Center Sct. Hans i Roskilde.

- Det er første gang i 33 år, at han går til domstolen i et forsøg på at få andre instanser end Kriminalforsorgen til at se på sagen, siger forsvarer Bjørn Elmquist, der håber på prøveløsladelse og udvisning til sin klient.

Makaber drabssag

Naum Conevski blevoprindeligt dømt for voldtægt af en 42-årig kvinde, som han havde kørt hjem som taxichauffør i København - en sag, han blev frifundet for efter at have afsonet 471 dage.

Kort tid derefter begik han dobbeltdrabet på Femøren på Amager 20. maj, hvor den 16-årige bagerlærling Brian John Petersen og den 20-årige konstabel Enrico Per Nielsen blev myrdet på klods hold.

Drengene havde tændt et bål og slået telt op med en tredje ven, den 16-årige skoledreng Dennis Ruben Andersen, som nåede at flygte fra stedet før også han blev ville være blevet dræbt.

Gerningsmandens fingeraftryk blev efterfølgende fundet på en kniv, der var blevet brugt til at punktere en af de unge mænds cykler.

Politiet kunne derefter finde frem til mordvåbnet, som de fandt i en garage på Sydhavnen tilhørende Naum Conevski. Pistolen var stjålet under et indbrud hos en tandlæge i Vedbæk.

Mordvåbnet, som blev brugt af Naum Conevski Naum Conevskil at dræbe to unge mænd. En Colt pistol kaliber 38.
Mordvåbnet, som blev brugt af Naum Conevski Naum Conevskil at dræbe to unge mænd. En Colt pistol kaliber 38.
Foto: Politimuseet

Historisk lang afsoning

Naum Conevski blev i sommeren 1985 idømt livsvarigt fængsel for dobbeltdrab, drabsforsøg, to røverier og yderligere to voldtægter mod kvinder i 1979 og 1981, som han havde kørt hjem i sin taxi.

quote Palle Sørensen blev benået efter 33 år, og det var dengang i 1998, at prøveløsladelsen blev skabt.

Bjørn Elmquist, Forsvarer

Under afsoningen i Anstalten ved Herstedvester udviklede han en sindssygdom, og i 1988 bestemte myndighederne, at han på grund af sin farlighed skulle flyttes til sikringsanstalten i Nykøbing Sjælland.

Efterfølgende blev hans farlighedsdekrret ophævet, og han overflyttes til Psykiatrisk Center Sct. Hans i Roskilde, hvor han stadig sidder den dag i dag.

- Normalt kan man søge om prøveløsladelse efter 12 års afsoning. Palle Sørensen (morder, der skød fire politibetjente på Amager i 1965 red.) blev benået efter 33 år, og det var dengang i 1998, at prøveløsladelsen blev skabt, siger forsvarer Bjørn Elmquist.

Vil sendes hjem

Forsvaren håber, at hans klient efter 33 års fængsel ligeledes vil blive prøveløsladt og sendt hjem sit hjemland. Naum Conevski er udvist af Danmark og har ifølge sin forsvarer ingen tilknytning til landet længere, hvorfor han siden 2006 har ønsket at blive sendt hjem.

Oprindeligt er Naum Conevski fra Juguslavien, men efter landets opløsning fik han makedonsk statsborgerskab. De danske myndigheder har flere gange undersøgt, om Naum Conevski kunne hjemsendes.

Senest i 1999 var en dansk delegation udsendt til Makedonien for at vurdere, om det var forsvarligt at flytte Naum Conevski til hjemlandet - en vurdering, der blev afvist, da de makedonske myndigheder ikke blev fundet i stand til at kunne give en tilstrækkelig psykiatrisk behandling.

Ikke længere ustabil

quote Skulle der være nogen som helst risiko, så er vurderingen, at det vil gå udover hans nærmeste netværk. Han er snart 70 år og orker ikke at rejse mere.

Bjørn Elmquist, Forsvarer

I 2012 anbefalede Rigsadvokaten, at Naum Conevski kunne udvises og overføres til en psykiatrisk sikringsanstalt i Makedonien - men grundet modstand fra politiet, Venstres daværende retsordfører Karsten Lauritzen og den ven, der overlevede drabene, er det endnu ikke blevet en realitet.

Forsvarer Bjørn Elmquist lægger vægt på, at Naum Conevski helbredssituation nu er stabil, og at der ifølge psykiaterne og retslægerådet ingen risiko længere er for, at han igen udøver voldtægt eller begår drab i Danmark.

- Skulle der være nogen som helst risiko, så er vurderingen, at det vil gå udover hans nærmeste netværk. Han er snart 70 år og orker ikke at rejse mere, siger Bjørn Elmquist.

Sagen afgøres kl. 13.00, og TV 2 Lorry vil efterfølgende følge op på Københavns Byrets beslutning.

 

 

 

 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Men in black demo

Mor til to tiltalt for at opfordre til hærværk fra talerstol

Mand fundet livsløs i Roskilde Havn

Livløs mand reddet op af havn

Masseslagsmål

Fem personer anholdt efter masseslagsmål med knivstikkeri

kokain.jpg

Kæmpe kokainfælde i Hedehusene - firma vidste ingenting

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere