Affaldskaos på prestigeprojekt koster 180 mio. kr.

Tekniske fejl koster dyrt på affaldsanlægget Amager Bakke. Det viser interne bestyrelsesdokumenter.

Tekniske problemer vælter ned over prestigeprojektet Amager Bakke, der styrer imod uventede ekstraregninger og manglende indtægter for 180 mio. kr. i 2017. Det viser interne bestyrelsesdokumenter, som Finans har fået aktindsigt i.

Det er skidt nyt for affalds- og varmekunderne i hovedstaden, der med stor sandsynlighed kan se frem til højere priser på grund af de økonomiske tab.

- En stor del af de ekstraregninger og manglende indtægter, som rammer driftsresultatet i 2017, vil resultere i højere forbrugerpriser for varme og renovation næste år. Det kan ikke være anderledes, siger professor på Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh til Finans. 

Hovedstadens nye store affaldsforbrændingsanlæg, der er ejet af Amager Bakke er ejet af Dragør, Frederiksberg, Hvidovre, København og Tårnby kommuner, er blevet forsinket på grund af en række tekniske fejl fra Esbjerg-virksomheden B&W Vølund.

quote Det er jo stærkt beklageligt(..).Det forekommer mig, at der ligger nogle andre poster et sted. Så det sande billede ser anderledes ud. Så vi ender endnu mere i minus, end vi allerede er. 

Mette Annelie Rasmussen, Teknik - og Miljø, Kbh., Rad.V.   

 

Det er det firma, der leverer selve forbrændingsovnene til Amager Bakke.

 

Mette Annelie Rasmussen fra De Radikale vil nu have klarhed i sagen. 

 

- Det er jo stærkt beklageligt. Og jeg er i tvivl, om det kun er det beløb ( de 180 mio. kr.) , som det handler om. Det forekommer mig, at der ligger nogle andre poster et sted. Så det sande billede ser anderledes ud. Så vi ender endnu mere i minus, end vi er. 

 

Helt galt gik det i sommerferien, hvor man måtte lagre tonsvis af københavnernes madaffald, fordi det nye anlæg brød sammen. Ifølge et halvårsregnskab rundsendt til Amager Bakkes bestyrelse, har problemerne med det nye anlæg kostet 139 mio. kr. i årets første seks måneder, og tabene fortsætter i andet halvår.

 

quote Vi bør få hver en sten vendt i den her sag. Nu har vi bedt om at få en ordentlig og redelig  gennemgang af økonomien.   

Mette Annelie Rasmussen,  Miljø - og Teknik, Kbh., Rad.V.

 

Nu vil De Radikale  med Mette Annelie Rasmussen i spidsen have sagen undersøgt.

 

-  Vi bør få hver en sten vendt i den her sag. Nu har vi bedt om at få en ordentlig og redelig  gennemgang af økonomien.   

Selskabet havde budgetteret med et overskud på 95 mio. for hele året, men forventer nu et underskud på 34 mio. kr. Og underskuddet er endda blevet mindre, fordi man har udskudt afskrivninger og en stor regning for sammenlagt 71 mio. kr. 
 

 

Hverken bestyrelsesformand Lars Weiss (S) eller direktør Dan Fredskov fra Amager Ressourcecenter (ARC), der ejer Amager Bakke, ønsker at udtale sig forud for bestyrelsesmødet d. 28. september. Men i orienteringen til bestyrelsen giver den daglige ledelse udtryk for, at der meget vel kan komme flere ubehagelig overraskelser.

Amager Bakker er dog ikke kun kendt for rod med affaldsmængderne, der er også en flot udsigt fra toppen af bakken. 

- Det er ARC's vurdering, at der fortsat er stor usikkerhed forbundet med Vølunds idriftsættelse, skriver ledelsen.
Som Finans har afdækket i en lang række artikler, har Amager Bakke været ramt af den ene skandale efter den anden, siden politikerne i de fem storkøbenhavnske ejerkommuner i 2012 gav grønt lys til at bygge det nye kæmpeanlæg.

Politikerne afsatte allerede sidste år 135 mio. kr. på grund af forsinkelse. De fortsatte problemer vækker vrede på Københavns Rådhus, hvor den radikale politiker Mette Annelie Rasmussen kræver en redegørelse:

- Alt hvad der kunne gå galt, er jo rent faktisk gået galt her. Vi vil kræve, at der bliver udarbejdet en redegørelse af hele økonomien. Hvordan det skal ske, vil vi så lade være op ti bestyrelsen. Men der skal simpelthen placeres et ansvar i denne sag, siger hun.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Godhavnsdreng

playJuraprofessor: Godhavnssagen kan åbne ladeport af lignende sager

Opholdsforbud

Risiko for angreb i bandekonflikt forlænger opholdsforbud

20190813-134904-l-1920x1277we.jpg

play17 Godhavns-børn får 300.000 kroner hver for misrøgt

nedim_yasar.jpg

Livstidsdømt mand frifundet for drab på radiovært

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere