Ældre skal lave kunst på nyt kulturelt plejehjem

Hovedstaden får to nye såkaldte 'profilplejehjem'. Et med fokus på kunst og kultur. Og et med fokus på fag og håndværk.

Foto: Linda Kastrup / Scanpix

To nye profilplejehjem er netop blevet godkendt af Københavns Kommunes Sundheds- og Omsorgsudvalg. 

På Ørestad Plejecenter vil man få nye atelierer, hvor beboerne kan udstille deres kundstværker og malerier, og på Håndværkerforeningens Plejcenter vil man starte byggeriet af et kolonihavehus samt arrangere udflugter til eksempelvis arbejdermuseet. 

Tanken er, at plejecentre med særlige profiler vil kunne skabe tættere bånd mellem beboerne, der også vil være lettere at aktivere. 

Læs også Smart: Lena maler smukke forhindringer der stopper demente

Vigtigt at kunne dyrke interesser 

Københavns nye plejehjem for kunstinteresserede og tidligere håndværkere føjes til en længere række af profilplejehjem i byen. 

Der er nemlig allerede etableret seks profiler siden 2013.

 

- En erfaringsopsamling viser, at fagligheden er øget på profilplejehjemmene. Derudover tror jeg, at det er vigtigt for ældre på plejehjem, at de kan fortsætte livet sammen med mennesker, de deler interesser med, siger Ninna Thomsen til DR København.

Læs også Firbenede frivillige: Hunde til prøve på plejehjem

Byens profilcentre - LGBT, musik og mad 

Peder Lykke Centret på Amager er et mangfoldighedsplejecenter. Her bor mennesker sammen på tværs af etnicitet, kultur og sprog. Mangfoldighedsplejecentret henvender sig til borgere af enhver etnisk herkomst.

Plejecentret Hørgården, også på Amager, er et profilplejecenter med fokus på sport og leg. Hørgården arbejder fx med sport, spil og aktiviteter gennem leg for beboere og medarbejdere. Der arrangeres sportslige begivenheder og konkurrencer.

Bonderupgård i Vanløse er et profilplejecenter med fokus på udeliv og dyr. Der er en sansehave med springvand, drivhus, urte-, grøntsags- og blomsterbede, og borgerne inddrages i de hverdagsaktiviteter, der knytter sig hertil. Samværet med dyr er ligeledes en del af hverdagen. Der er kanariefugle, undulater, en papegøje, kaniner, høns, marsvin, fisk og hunde.

Rundskuedagens Plejecenter på Vesterbro er et profilplejecenter for madentusiaster. Rundskuedagen har fx temamiddage, ture ud af huset til fx økologiske landbrug og gartnerier, og der vises film og programmer med fokus på mad, som fx Babettes gæstebud og Spise med Price.

Plejecentret Sølund på Nørrebro har en musikalsk profil. Sølund har fx en musikcafé og arbejder med mange forskellige former for musik som fx musikture, fællessang, rytmik og sanglege med børn.

Plejecenter Slottet i De Gamles By på Nørrebro er regnbueprofilplejecenter. Slottet har fokus på, at LGBT-personer (homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner) kan føle sig trygge og leve med respekt i fællesskab med ligesindede medborgere, med mulighed for fælles interesser blandt beboere både med og uden LGBT-baggrund. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik