Åbent brev til tre borgmestre: Hjemløse-lov virker ikke

Udsatterådet i Københavns kommune er bekymrede for de lovgivningstiltag, der på det seneste har ramt hjemløse i København. De håber på hjælp fra borgmestrene i kommunen.

Lejrbøder, zoneforbud og 14 dages fængsel for tiggeri ser efter Udsatterådet i Københavns Kommunes mening ikke ud til at påvirke antallet af hjemløse, der sover på gaden.

I værste fald kan det have den stik modsatte effekt.

Derfor har Udsatterådet nu sendt et åbent brev til de tre københavske borgmestre, overborgmester Frank Jensen (Soc.dem), Socialborgmester Mia Nyegaard (Rad. V) og teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (Enhedsl.)

quote Det kan ikke være rigtigt, at en by som København ikke kan rumme, at tre hjemløse ligger og sover sammen for at passe på hinanden.

Peter Juul, Formand, Udsatterådet, Københavns Kommune

- Ved den seneste nattetælling i september 2018 var det tydeligt, at de gadesovende hjemløse havde fået nye overlevelsesstrategier. Men antallet var det samme som tidligere, skriver Peter Juul, formand for Udsatterådet i Københavns Kommune i brevet til borgmestrene.

Så sent som torsdag blev den 52-årige hjemløse Hus Forbi-sælger André Christiansen sigtet for at overtræde sit zoneforbud, da han var på vej til behandling i København.

André Christiansen overnattede som så mange gange før på strøget i København, men med den nye lovgivning mod romalejre er han og andre hjemløse blevet ramt og har fået forbud mod at opholde sig i deres egen by, fordi de har sovet i såkaldt utryghedsskabende lejre.

- Det kan ikke være rigtigt, at en by som København ikke kan rumme, at tre hjemløse ligger og sover sammen for at passe på hinanden. Og det kan ikke være rigtigt, at vi ikke kan håndtere ordensproblemer i byen uden at obstruere socialt arbejde, der dokumenteret har en god effekt, skriver Udsatterådet i brevet til borgmestrene.

De foreslår i stedet at fortsætte den hidtidige strategi, hvor udsatte udenlandske hjemløse sendes ledsaget hjem med støtte til forankring i hjemlandet.

quote Vi oplever altså en uholdbar situation, hvor den opgave politiet forsøger at løse, modarbejder en dokumenteret succesfuld indsats på tværs af kommune og NGO’er.

Peter Juul, Formand, Udsatterådet, Københavns Kommune

- Transitprogrammet er midtvejsevalueret som en succes og en af konklusionerne er, at stabilisering af de udenlandske hjemløse er en af præmisserne for den gode hjemsendelse. Derfor forhindres en god og blivende hjemrejse, når stabiliseringsforløbene afbrydes i forbindelse med anholdelse og udvisning.

- De kommer tværtimod igen, fordi de ikke bliver linket til den fornødne hjælp i hjemlandet, skriver Udsatterådet i mailen stilet til de københavnske borgmestre Frank Jensen, Mia Nyegaard og Ninna Hedeager Olsen.

- Vi oplever altså en uholdbar situation, hvor den opgave politiet forsøger at løse, modarbejder en dokumenteret succesfuld indsats på tværs af kommune og NGO’er.

Udsatterådet giver overborgmester Frank Jensen en del af ansvaret for, at reglerne, er udformet som de er.

- Folketingspolitikere har flere gange henvist til, at reglerne er udformet, fordi overborgmester Frank Jensen efterspurgte tiltag fra Christiansborg til at dæmme op for udfordringerne med udenlandske hjemløse, skriver Udsatterådet i brevet og tilføjer:

- Derfor må overborgmesteren, socialborgmesteren og teknik- og miljøborgmesteren sammen finde løsninger og tage ansvar for at sige stop og stille sig side om side med de københavnske hjemløse, der nu føler sig mere utrygge i gaderne, end nogensinde før.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik